Norska verksamheten ”krävde ingen närmare granskning”

PwC kommenterar revisionen av finansbolaget Oak Capital.

Affärsmedier har i veckan publicerat nya detaljer kring skandalen i fondbolaget Allra, och även revisorernas roll har kommit i fokus.

I förra veckan uppmärksammade Dagens Industri att PwC-revisorn Sussanne Sundvall var ansvarig för revisionen på flera bolag med kopplingar till fondbolaget Allra. Det gäller Life Funds, dess ägarbolag Springwell samt finansbolaget Oak Capital – som sålde finanstjänster till Allra. Frågan är om de misstänkta ekobrott som i mars fick Deloitte att hoppa av revisionsuppdraget i Allra och anmäla sin forna klient till Ekobrottsmyndigheten, även kunde ha upptäckts av Sundvall. Dagens Industris intresse kretsade mycket kring att Sundvall även reviderar AP-fonderna, se tidigare artikel.

I tisdagens Svenska Dagbladet säger åklagaren Thomas Hertz att det finns misstankar om kriminell verksamhet i Oak Capital, ett bolag som Allra (då under namnet Svensk Fondservice) gjorde affärer med redan 2012. Misstankarna gäller grovt bokföringsbrott.

Och i onsdagens SvD undrar krönikören Frida Bratt varför Deloitte inte flaggade för de misstänkta ekobrotten innan media börjat nysta i Allra-härvan.

“Då sade man ingenting – polisanmälan och kritiken kom först efter att man ansåg att bolagets intjäningsförmåga försämrats radikalt efter att fonderna avregistrerats från fondtorget, vilket Deloitte angav som huvudanledning till att man lämnade revisionsuppdraget i Allra. Den frågan (varför man inte flaggade tidigare, RV:s anmärkning) har bolaget ännu inte svarat på, med hänvisning till åklagarens utredning. Förr eller senare bör utredaren dock utkräva klarlägganden också från Deloitte”, skriver Frida Bratt.

Det finns även misstankar om kriminell verksamhet i Oak Capital, ett bolag som Allra gjorde affärer med redan 2012. Ansvarig revisor i Oak Capital var Sussanne Sundvall, auktoriserad revisor på PwC. I tisdagens SvD  kommenterade Sussanne Sundvall saken, något som alltid är känsligt med tanke på klientsekretessen.
”När det gäller revisors skyldighet att agera så har man anmälningsplikt vid misstanke om brott. Men det förutsätter givetvis att revisorn får kännedom om sådana detaljer”, citeras Sussanne Sundvall i SvD.
Förutom att svensk åklagare misstänker bokföringsbrott i Oak Capital har den norska finansinspektionen Finanstilsynet riktat skarp kritik mot den verksamet Oak Capital bedrev i Norge, vilket ledde till att verksamheten i Norge lades ned.
”Verksamheten i den norska filialen utgjorde en obetydlig del av bolagets verksamhet och krävde därför inte någon närmare granskning. Om jag hade fått kännedom om transaktioner i den norska verksamheten som stred mot gällande regler hade jag naturligtvis agerat, säger Sundvall till SvD.

I onsdagens SvD kallar krönikören Frida Bratt svaret “anmärkningsvärt”.

“Enligt PwC själva ska revisionen normalt bland annat innefatta sådant som “genomgång av hanteringen av extern förvaltning” och “granskning av redovisning av finansiella instrument”. Kanske var det så att de komplicerade uppläggen i bolagen helt enkelt var för svåra att förstå? Huvudpersonerna i Allra och Oak Capital bär det tyngsta ansvaret för hela härvan, som drabbat tiotusentals sparare. Men vi behöver också diskutera varför aktörer runt omkring inte ropade stopp tidigare. Och om det behöver ställas andra och högre krav på revisorer inom kapitalförvaltning. Då kanske miljoner i pensionspengar hade räddats i tid”, avslutar Bratt.

Martin Hammarström

[email protected]