”Många kunder tycker att jag är för ung”

Efter ett halvår anställde 19-årige Khatab Hameed en medarbetare till den egna redovisningsbyrån.

Khatab Hameed

Gymnasieekonomen Khatab Hameed, 19 år, startade Heeds Redovisningsbyrå i början av året, samma vår som han tog studenten. Idag har Heeds plats på ett kontorshotell i Hässleholm och Hameed har en anställd.

”Vi har haft en raketstart och jag har kört till 150 procent sedan start. I våras drev jag byrån parallellt med skolan. Jag älskar att göra skillnad för andra människor och processen det innebär att driva företag”, säger Khatab Hameed till Revisionsvärlden.

Han uppger att han fick idén att starta redovisningsbyrå någon gång tvåan i gymnasiet.

”Jag har alltid tyckt om siffror och ekonomi. Samtidigt har jag sett många utländska företagare som inte lyckas som entreprenörer. Men rätt språkkunskaper kan vi redovisningskonsulter hjälpa dem”, säger Khatab Hameed.

Språk är något av Heeds Redovisningsbyrås nisch. Hameed talar svenska, engelska, arabiska och spanska. För en månad sedan anställde han den flera år äldre och högskoleutbildade Marina Pavliuk.

”Hon började för några veckor sedan och arbetar timmar, ungefär 50 procent. Jag hade flera kandidater till jobbet och anställde Marina för att hon har lång erfarenhet av redovisning, men också för hennes språkkunskaper. Hon talar både ryska och ukrainska.”

Förutom gymnasieutbildningen i ekonomi har Khatab Hameed gått en onlinekurs i redovisning som gett honom ett diplom som ”Certifierad Redovisningsekonom”. Han har även gått kurser hos Björn Lundén.

”Jag har lärt mig en hel del av extrakurserna men delvis handlar det om att jag måste kunna visa för kunderna att jag kan redovisning. Många tycker att jag är för ung, särskilt i början var det svårt att få kunder”, säger Khatab Hameed.

Han uppger att byrån idag har 14 kunder, men Hameed har inte satt upp något omsättningsmål.

”Det viktigaste just nu är att hålla de befintliga kunderna nöjda och leverera kvalitet.”

Du verkar vara minst sagt energisk, varifrån kommer drivet?

”Sedan jag var liten har jag velat driva företag. Redovisningsbyrån är inte mitt första. Jag startade ett uf-företag (Ung Företagsamhet, RV:s anm.) på gymnasiet. Jag har även drivit sommarföretag som ett projekt i kommunen.”

Har du redovisare i släkten?

”Nej, jag är det första i min familj som valt redovisning. Mina syskon arbetar på bank, en är arkitekt i Budapest.”

Martin Hammarström

[email protected]