Liten byrå billigast i test

Storbyrå elva gånger dyrare än enmansbyrå när Driva eget granskar redovisningstjänster.

Småföretagartidningen Driva Eget har jämfört priser på redovisningstjänster.  Tidningen skickade ut en förfrågan på en offerttjänst på nätet för ett påhittat företag och har jämfört anbuden som kom in.

Offerterna skiljer sig kraftigt åt. Det billigaste anbudet är på 11 000 kronor/år medan den dyraste byrån (en stor nationell byrå) vill ha 123 000 kronor/år, men då ingår en faktureringstjänst. Det dyraste anbudet är alltså elva gånger dyrare än det billigaste. Detta trots att redovisningsbyråerna som svarade alltså visste att deras offert skulle jämföras med andra byråers. De redovisade timpriserna varierar mellan 500 och 745 kr.

Jan Jansson, rådgivare på Start Up Stockholm som är en del av Stockholms Nyföretagarcentrum, är förvånad över de stora prisskillnaderna.

“Visst kostar erfarenhet och expertis, men de här skillnaderna är svåra att förklara bort”, säger han till tidningen.

Det påhittade tjänsteföretaget i testet är ett aktiebolag med tre anställda och en omsättning på 2,5 Mkr/år. Bolaget har cirka 400 verifikationer/år och vill ha hjälp med löpanade bokföring, momsredovisning, löneutbetalningar samt med bokslut, skattedeklaration och att upprätta en årsredovisning.

Här en tabell över anbuden.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se