Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration.

Ditt konto

Sök

Tre skäl att redovisa kvinnornas aktieinnehav

Grant Thornton-chefens utmaning föll platt. Här är tre skäl till varför fler borde lyssna.

Krönika

Det var i fjol, efter att Grant Thornton som första stora revisionsbyrå nåde det självpåtagna målet om 40 procent av kvinnor i partnerkretsen, som byråns nytillträdda vd Henrik Johansson satte upp ett 40-procentsmål för själva ägandet.

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

”Nu flyttar vi fram flaggan för att uppnå jämställdhet även när det gäller aktier och rösträtt”, sa Henrik Johansson.

Samtidigt utmanade han branschkollegerna genom att uppmana dem att också offentliggöra hur stor andel av aktier och röster som innehas av män respektive kvinnor.

”Även aktiefördelningen behöver vara jämställd. För att nå dit tror vi på transparens och vi hoppas att branschen vill samverka för att få till en förändring på bredden”, sa Henrik Johansson.

Utmaningen föll platt. Ingen annan byrå verkar tycka att nyckeltalet är särskilt intressant eller viktigt. Tidningen Balans lyckades få loss siffror om ägandet uppdelat på män/kvinnor från hälften av åtta byråer i sin årliga jämställdhetsenkät.

Ett misstag var kanske att Henrik Johansson blandade in rösträtt i diskussionen om ägandet. Flera av de stora revisionsbyråerna tillämpar principen ”en person – en röst” vid partneromröstningar. EY uppger att byrån mycket sällan har partneromröstningar, affärsbesluten tas i ledningsgrupper eller i olika bolagsstyrelser.

Själv tycker jag att nyckeltalet ”kvinnors ägande” är intressant av tre anledningar:

  1. Det visar svart på vitt något som inte syns i byråernas årsredovisningar, webbplatser eller hållbarhetsrapporter, men som är uppenbart för den som studerar aktieböckerna (eller för den del diagrammen nedan): De tyngsta delägarna (alltså de med flest aktier) är oftare män än kvinnor. Inte på någon byrå har kvinnorna fler aktier (vilket nog heller ingen trodde).
  2. Även i byråerna som tillämpar principen ”en person – en röst” torde partner med många aktier ha stor informell makt. En person med många aktier har fått (köpa) dem eftersom hen drar in stora affärer till byrån och sitter på viktiga kundrelationer. En sådan person har stor makt – oavsett formell rösträtt.
  3. Även om man helt bortser från maktaspekten ger många aktier en stor ekonomisk fördel i form av utdelning. Om löneskillnader mellan kvinnor och män ses som ett jämställdhetsnyckeltal, borde andelen aktier som innehas av män respektive kvinnor vara lika intressant.

Läs även: Här är ägarsiffran byråerna vill mörka

Mer i ämnet: Jämställdhet

Senaste från Revisionsvärlden