Kriget stoppar inte karriären

Reema Orfaly flydde från Syrien 2014 – idag stortrivs hon på byrån.

Reema Orfaly siktar uppåt

Reema Orfaly flydde kriget i Syrien och kom till Sverige år 2014. I bagaget hade hon en ekonomexamen från universitetet i Damaskus och några års arbetslivserfarenhet.

”I Damaskus studerade jag till ekonom i fyra år och jobbade sedan inom banking. Men när kriget började var jag tvungen att tänka på framtiden”, säger Reema Orfaly till Revisionsvärlden.

Reema Orfaly är bara en flera miljoner syrier som de senaste åren flytt sitt land, i takt med att blodbadet eskalerat. Först kom Orfaly till Östersund där hon bodde i nästan två år. Hon gjorde praktik via Arbetsförmedlingen och arbetade som lärare i arabiska för svensktalande, erfarenheter som har utvecklat hennes nu flytande svenska.

”Språket är nyckeln. Men man behöver tid, det går inte prata flytande från början”, säger Reema Orfaly.

Bland det första Orfaly gjorde när hon kom till Sverige var att få sin utbildning validerad för att kunna arbeta som ekonom även här. I augusti 2016 flyttade hon till Stockholm. Genom rekryterings- och bemanningsbolaget Novare Potential fick hon en intervju hos Grant Thornton och sedan första december arbetar hon som redovisningskonsult på huvudkontoret på Sveavägen. Resan från Damaskus till Stockholm har dock varit påfrestande, inte minst mentalt.

”Efter att man hittar jobb börjar man känna att man trivs här i Sverige, innan känner man sig stressad. Jag mår väldigt bra just nu, efter att jag fick det här jobbet”, säger Reema Orfaly, som i framtiden siktar på att bli ekonomichef.

Läs även vad Deloitte och Novare Potential säger om möjligheterna för nyanlända att göra karriär på byrå.

 

Vida Tenhunen Salehi

vida.salehi@hotmail.se