Tidigare EY-chef ny vd för KPMG

Ordföranden: "Vi ville tänka nytt och letade kandidater både internt och externt".

Magnus Fagerstedt

KPMG rekryterar Magnus Fagerstedt, tidigare toppchef på EY, som ny vd. KPMG har letts av den tillförordnade vd:n Anders Malmeby sedan januari då den tidigare vd:n George Pettersson hastigt gick bort. Fagerstedt var parter på EY i cirka 20 år men lämnade byrån i juni strax efter att han fyllde 60 år.

Att KPMG väljer att hämta sin vd från en konkurrerande byrå är snudd på unikt i revisionsbranschen, där vd:n brukar rekryteras internt.

”Vi ville tänka nytt och letade kandidater både internt och extern. Vi sökte en uppsättning erfarenheter och kunskaper, bland annat erfarenhet av ledarskapsutveckling och förändringsprocesser, och här är Magnus Fagerstedt väl meriterad”, säger Björn Hallin, ordförande för KPMG Sverige.

Hittade ni ingen bra intern kandidat till jobbet?

”Jodå, vi hade flera starka interna namn i processen. Jag ser det som en styrka att vi vågar tänka nytt och har en öppenhet och nyfikenhet att föra in perspektiv utifrån in i vår organisation.”

Magnus Fagerstedt har fyllt 60 år, är han inte litet gammal?

”60 är väl ingen ålder? Magnus har sagt att han vill arbeta i ytterligare flera år.”

Ni skriver i pressmeddelandet att Fagerstedt har en ”dokumenterad förmåga att driva och genomföra förändringar” och att han ska ”leda och genomföra nödvändiga förändringar”. Vad är det som måste förändras på KPMG?

”Varje företag har sina förändringsbehov, det gäller även KPMG. Det jag främst tänker på är dock det förändringstryck som ligger på hela branschen, med EU:s revisionspaket och digitaliseringen som gör att våra kunder får nya rådgivningsbehov”, säger Björn Hallin.

Lagstiftningen i Sverige säger att vd:n för ett revisionsföretag måste vara revisor, och för att behålla sin auktorisation måste en revisor arbeta med revision. Det innebär att KPMG:s nya vd måste skaffa sig nya klienter. Hans gamla revisionsuppdrag inom finans, publik verksamhet och hälso- och sjukvård tycks redan vara överlämnade till tidigare kolleger på EY.

”Jag vill inte säga att hans revisionsuppdrag kommer att inskränka sig till ett minimum, men Fagerstedt kommer helt klart att kunna ägna sig mer åt ledarskap än åt revision. Traditionella byrå-vd:ar har mycket svårare att frigöra tid eftersom de redan har fullt upp med sina revisionsuppdrag. Det är en klar fördel med den här lösningen”, säger Björn Hallin.

Magnus Fagerstedt har bland annat varit chef för EY:s hela revisionsverksamhet, men de senaste två åren har han arbetat utanför ledningsgruppen. Han tillträder det nya jobbet den 14 augusti.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se