"Är medarbetarna nöjda så hjälper de kunderna att bli nöjda."
Det inte ovanligt att byråer som tilldelats Revisionsvärldens pris Årets tillväxtbyrå blir uppköpta. Nu har det hänt igen, fast i omvänd ordning. Vinnaren i Halland 2024, redovisningsbyrån Tre Händer i Varberg, ingår sedan några veckor i den snabbt växande redovisningskoncernen Accru Partners. Revisionsvärlden träffar byråledaren Martin Sandelius i Halmstad.
Ni har vuxit stadigt under många år och ofta varit finalister till Årets tillväxtbyrå. Senaste räkenskapsåret ökade med omsättningen med 17 procent till 12 Mkr. Vilket är Tre Händers tillväxtrecept?
”Gott rykte. Personalen är central. Är medarbetarna nöjda så hjälper de kunderna att bli nöjda”, säger Martin Sandelius.
Har ni nöjd personal på Tre Händer?
”Jag hoppas det, vi har i alla fall relativt låg personalomsättning. Vi har flera medarbetare som varit hos oss i 10 – 25 år.”
OK, så vilket är ditt knep för att hålla personalen nöjd?
”En viktig sak hos oss är att minimera övertid. I den senaste högsäsongen hade vi i genomsnitt 30 timmars övertid per anställd, under en sexmånadersperiod. Och då är vår ordinarie arbetstid 34 timmar/vecka.”
Varför vill ni arbeta 34 timmar i veckan?
”Vi har en högsäsong i den här branschen. Då jobbar många övertid, även på Tre Händer. Om man ligger ex. 4-5 timmars övertid ovanpå en 40-timmarsvecka kommer det att gå ut över din träning, dina barn eller din partner. Om du däremot går från 34 upp till 38 eller 39 timmars arbete kan du ändå ha ett bra och balanserat liv.”
Med kortare arbetsvecka gissar jag att ni har lägre lön. Vad säger personalen?
”Jag skulle säga att de flesta är väldigt nöjda. Vi söker typiskt sett de som har fått lite arbetslivserfarenhet och har ett driv, men förstår och värdesätter att man måste ha balans i livet. För mig är det viktigt att medarbetarna är involverade och får vara med och bestämma över arbetet, därför har vi en platt organisation”.
Ni sålde ni nyligen byrån till Accru Partners. Riskerar ni medbestämmandet när ni ägs av en stor koncern?
”Nej, vi har stor frihet inom Accru, med lokalt styrda bolag. Jag tror och hoppas att det ska gynna personalen att ingå i ett större sammanhang. Inom Accue hoppas jag att vi kommer att lära mycket av andra duktiga byråer, och dela med oss av våra erfarenheter. Dessutom blir vi en del av något större. Alla medarbetare, inklusive jag själv, har tagit chansen att köpa in oss i koncernen.”
Ägde du byrån ensam tidigare?
”Nej, huvudägaren var ett fastighetsbolag. De köpte byrån av grundaren i samband med att jag kom in. Jag har bakgrund som revisor på PwC och rekryterades som byråledare till Tre Händer år 2014, när grundaren ville gå i pension.”
Är private equity-ägda Accru en mer krävande ägare än det lokala fastighetsbolaget?
”Det är annan typ av rapportering inom den nya koncernen, absolut. Men framför allt är det kul och stimulerande att tillhöra en större grupp.”
Intervjun gjordes på nätverksträffen Byrålunch Halmstad som hölls i fredags. Utmärkelsen Årets tillväxtbyrå delas ut för sjunde året i följd – länsvis över hela landet. Det går till redovisnings- eller revisionsbyråer som ökat omsättningen minst tre år i följd, drivs som aktiebolag och omsätter minst 3 Mkr. Snabbast tillväxt i länet vinner. Priset är instiftat av Revisionsvärlden.
Fotnot: Här är ett exempel på en tillväxtbyrå som köpts upp. Och här är en till.