KFUM-chef polisanmäld efter KPMG-granskning

Dala-Demokraten rapporterar om ett annorlunda uppdrag för KPMG, som rör misstänkt förskingring i KFUM i Borlänge. 426 000 kronor är spårlöst försvunna och föreningschefen är polisanmäld. Dessutom är föreningen i ekonomiskt kris. Åtta anställda är uppsagda och hela verksamheten hotas av nedläggning.

Det är Borlänge kommun som krävt att en oberoende revisor granskar föreningen, som är en av de större inom KFUM. Kommunen har strypt det årliga bidraget till föreningen på 606 000 kronor, tills saken är utredd.

Föreningschefen som sköter redovisningen, hade i samband med årsmötet i januari skriftligen intygat att det fanns 450 869 kronor i kontanter i ett kassaskåp. KPMG-revisorn hittade 24 446 kronor.

”Både jag och revisorerna på KPMG har gjort djupa analyser, men varken de eller jag kan hitta något naturligt fel som skulle motsvara de försvunna pengarna, och det är allvarliga bevis för att något är fel. Det är för mycket pengar för att det ska vara ett misstag”, säger Nanok Stagnell till Dala-Demokraten. Denne har kallats in från KFUK/KFUM i Gävle-Dalaregionen för att hjälpa till att lösa krisen.

Föreningschefen uppger att den aldrig funnits några 450 000 kronor i kassaskåpet.

“Det har konkret aldrig funnits så mycket pengar där. Det är ett bokföringsfel”, säger han till tidningen.

Enligt Demokraten är KFUM Borlänge nu helt bankrutt. Föreningen har löneskatteskulder på 650 000 kronor och åtta anställda blev i veckan uppsagda. Det handlar bland annat om dans- och fritidsledare. Den dåliga ekonomin är framför allt en konsekvens av uteblivet kommunbidrag och för höga omkostnader, men de försvunna pengarna i kassaskåpet blev spiken i kistan.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se