Intervjun med danska Deloittechefen obligatorisk läsning – av flera skäl

När Revisionsvärlden i april skrev om fängelsedomarna i Danmark mot däckentreprenören Bent A. Nielsen och en tidigare revisor från Deloitte ramlade jag av en slump över en intervju med vd:n för danska Deloitte, Anders Dons. Revisionsvärlden kan idag publicera artikeln genom ett samarbete med danska tidningen Berlingske.

Intervjun med danska Deloittechefen är hyperintressant på flera sätt. Det är första gången jag ser en företrädare för en stor revisionsbyrå så detaljerat resonera om svårigheterna med att erkänna fel i revision och de stämningsrisker som ett erkännande ofrånkomligen drar med sig.

Anders Dons ger även inblick i danska Deloittes förhandlingar med pensionsfonden PKA och fyra banker om räddningsplanen för danska Genan, som än idag är världens största bolag för återvinning av uttjänta däck. En del av räddningsplanen var ersättning (enligt obekräftade medieuppgifter på en halv miljard danska kronor) från Deloittes försäkringsbolag som kompensation undermålig revision.

Att Berlingskes intervju är en partsinlaga från Deloitteledningen och innehåller en del svartmålning av den sparkade Genan-revisorn får vi ha överseende med. Även om Genan-fallet är unikt och intervjun inte helt färsk, är artikeln obligatorisk läsning för alla som är det minsta intresserad av revisorers skadeståndsansvar.

Martin Hammarström

Chefredaktör

Till intervjun med Anders Dons.

Martin Hammarström

[email protected]