Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration.

Ditt konto

Sök

Vinnarbyråernas bästa tips

Intervju

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Redovisningsbyrån Win-Win Ekonomi i Stockholm och Revisionskonsulterna i Halmstad är två ganska olika byråer. De möttes för första gången i november när de prisades på den internationella branschgalan PAC Awards i San Diego, USA. Härom veckan träffades de igen i Stockholm. Revisionsvärlden fick en intervju med Revisionskonsulternas grundare Jörgen Hägglund och bröderna Ludvig och Martin Grimlund som driver Win-Win Ekonomi.

Jörgen, din byrå vann priset Best in managing clients, på PAC-galan, hur tar ni hand om kunderna?

”Vi försöker att vara mycket rådgivningstunga och lyhörda. Med våra bästa kunder har vi särskilda möten en gång om året. Vi pressar dem ganska hårt om hur vi kan serva dem bättre. Dessutom växer många av våra kunder. Flera av dem är Gasellföretag (som fått Dagens Industris pris för att de växer snabbt med lönsamhet, RV:s anmärkning)”, säger Jörgen Hägglund.

Jörgen Hägglund är godkänd revisor och grundade Revisionskonsulterna redan 1986. Idag har byrån tio anställda – fyra inom revision, fem inom redovisning och en koordinator.

”Vi har varit tunga på rådgivning redan från början. Jag vill lyfta kunderna så att de nå sina mål. De är sällan medvetna om hur duktiga de är”, säger Jörgen Hägglund.

Ni är även aktiva på sociala medier, berätta.

”Vi började med sociala medier 2017 och finns idag på Linkedin, Facebook, Instagram och som blogg. Rätt mycket är video, vi gjorde 15 videoinlägg i fjol. I dag läser över 300 000 våra inlägg – varje månad. Inläggen handlar om ekonomi, det kan vara ganska basic. Jag skrev bland annat ett inlägg om att du inte ska dricka Coca Cola. Dels för att spara pengar, dels för att inte förstöra tänderna. Den artikeln har hittills nästan 5000 läsare”, säger Jörgen Hägglund, som fyller 60 år och skriver de flesta inlägg själv.

Det låter inte särskilt bokföringstekniskt?

”Många tror att de måste skriva om den svåraste skattefrågan. Det behöver de inte, enkla plånboksfrågor fungerar bra”, säger Jörgen Hägglund, som nu i år börjat skriva artiklar och inlägg även på engelska.

”Vi vill ha fler utländska kunder. Bland annat testar vi att skriva om Brexit ur ett svenskt perspektiv och annonsera inläggen på sociala medier, riktat till i Londonområdet”, säger Jörgen Hägglund.

Hur stor del av er omsättning utgörs av utländska kunder idag?

”Idag är det högst 10 procent, men andelen växer”, säger Jörgen Hägglund.

Jörgen Hägglund och Martin Grimlund

Win-Win Ekonomi startades i södra Stockholm 2011 av Ludvig Grimlund. Brodern Martin, idag vice vd, anslöt året därpå. Byrån började med kunder kring Globen och Stockholms innerstad. År 2014 öppnade Win-Win kontor i Upplands Väsby för att attrahera fler kunder även norr om staden. På PAC-galan i San Diego tog bröderna Grimlund emot priset Best in attracting clients.

”Vi har vuxit från början, tycker att det är kul att växa och har därför byggt en organisation för tillväxt. Tack vare det kan vi ta emot nya kunder när som helst på året och de befintliga kunderna kan få snabba leveranser. Då blir det lätt för exempelvis revisorer att rekommendera oss”, säger Martin Grimlund.

Brodern Ludvig berättar hur byråns anställda med tiden blivit allt mer specialiserade.

”Vi har specialiserade lönekonsulter och en konsult som nu jobbar enbart med onboarding av nya kunder. En medarbetare arbetar renodlat med leverantörsreskontra och ett par tjänster koordinerar byråns arbete.  Vi vill fortsätta på det här spåret och specialisera ännu mer”, säger Ludvig Grimlund.

Nyligen öppnades ett tredje kontor, också det vid Globen, för ett specialiserat team som arbetar med utländska kunder, oftast svenska dotterbolag till internationella företag.

Hur kom ni in på detta med utländska kunder?

”Vi hade bra kontakter redan från början i framför allt Finland, sedan har det utvecklats därifrån. Exempelvis har vi gått med i Finlandssvenska Handelskammaren och det globala nätverket GGI. Många av våra utländska kunder anlitar oss som medelstor byrå då de är rädda för att drunkna hos de stora revisionsbyråerna. Samtidigt kan vi ge dem en leveranstrygghet och bredd som de inte hittar hos en liten byrå”, säger Ludvig Grimlund.

Vilken är den viktigaste skillnaden mellan svenska och utländska kunder?

”Ofta är vår viktigaste kontaktyta kanske inte det svenska dotterbolagets svenska personal utan en CFO i exempelvis Tyskland. I dessa fall har kunden höga förväntningar på att vi ska vara proaktiva och flagga för alla förändringar som berör företaget. Det handlar inte bara om redovisning utan lika mycket om förändringar i arbetsrätt eller om dotterbolaget har otillräckligt försäkringsskydd”, säger Ludvig Grimlund.

Branschgalan PAC Awards arrangeras av Panalitix, ett australiensiskt utbildnings- och affärsutvecklingskoncept som i Sverige drivs av programvaruföretaget Visma. Pristagarna är Panalitix kunder. De två svenska vinnarbyråerna konkurrerade om priserna med andra Panalitix-anslutna redovisningsföretag i Australien, Nya Zeeland, Storbritannien och USA.

”De byråer som går med i Panalitix vill utveckla sina byråer. Det är verkligen transparent och öppet. Vi berättar om omsättning och hur många nya kunder vi fått, men även vilka säljaktiviteter vi genomfört, vad som funkade och vad som inte funkade. På så sätt kan både inspirera varandra med framgångsrika exempel och hjälpa varandra att undvika fallgropar”, säger Martin Grimlund.

Det har alltid gått att tala med branschkolleger, varför dyker ett koncept som Panalitix upp just nu?

”Ett skäl är nog personalbristen. Jag uppfattar att unga människor ställer andra krav på en arbetsgivare än man gjorde för kanske 15 år sedan. Det tror jag stärker små byråer i förhållande till stora. Tidigare var det så självklart för många unga att de helst ville jobba på en stor revisionsbyrå. Nu, med transparensen i sociala medier och de möjligheter som finns för små och medelstora byråer att synas, är det inte lika självklart. Det skapar ett driv hos många medelstora byråer att bli ännu bättre arbetsgivare, och lära av andra byråer om hur de ska komma dit”, säger Ludvig Grimlund.

”Ett annat skäl är mjukvaran, som på vissa sätt tvingar fram effektivisering. Alla byråer – stora och små – vill då sälja mer rådgivning. Frågan är vilken typ av rådgivning, hur det ska organiseras, etc. Där har små och medelstora byråer mycket att lära av varandra, för att kunna vara framgångsrika även i framtiden”, säger Martin Grimlund.

Senaste från Revisionsvärlden