”Våra rådgivningspaket har blivit nya vägen in till byrån”

För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?

Revidecos affärsmodell
”Det är litet flummigt”, varnar Antti Niemi, revisor och delägare i Revideco.
Han ritar upp en kvadrat omgiven av moln. Utanför molnet skriver han Kund. Jag tänker ”flummigt är bara förnamnet”, men säger inget. Revisionsvärlden är på kombibyrån Revidecos Stockholmskontor, som ligger på Kungsholmen. Även grundaren Erik Emilsson är på plats. Duon måste få en chans. Byrån vann trots allt FAR:s pris Årets framtidsbyrå tidigare i år, det är själva anledningen till intervjun.
”Den här figuren är vår affärsmodell. Den visar hur vi vill positionera oss för framtiden. Fyrkanten i mitten är redovisning och automatisering. I fältet mellan redovisning finns Revideco. Vi tar vid där automatiseringen slutar”, säger Antti Niemi.
Ni är en revisions- och redovisningsbyrå, men vill inte syssla med det ni sätter i centrum för modellen – själva redovisningen?
”När redovisningen automatiseras vill vi inte vara där. Vi står för det mänskliga. Vi ska förklara och tolka siffrorna åt kunden. Det kan vara lagar och regler eller likviditetsanalyser. I detta möte blir kunden trygg i att företaget fungerar och sköts korrekt”, säger Antti Niemi.
Revidecos affärsmodell, den med kvadraten och molnet alltså, nämndes specifikt i juryns motivering till priset. Modellen har mejslats fram ut en omvärldsanalys som har tagit sin utgångspunkt i FAR:s framtidsstudier.
”Vi började titta på detta redan 2013, samma år som FAR:s första framtidsstudie kom. Vi formerade då en framtidsgrupp. Den finns fortfarande kvar och består av både redovisningskonsulter och revisorer, både delägare och anställda”, säger Erik Emilsson, som även han är auktoriserad revisor.
Revidecos tes är att varken rena mjukvaruföretag som Fortnox, eller digitala redovisningstjänster som Dooer, Wint och PE Accounting, helt kan ersätta redovisningsbyrån.

Antti Niemi med FAR:s diplom.
”Skillnaden kommer att minska mellan digitala redovisningstjänster och rena mjukvaruföretag som exempelvis Fortnox. De kommer att klara mycket, men inte allt. Och de blir alla en service provider, som tillhandahåller automatiserad redovisning åt företaget. Vem som utför den tjänsten kommer inte att spela så stor roll. Vi vill sköta det som redovisningstjänsten inte klarar – affärsrådgivning i bred bemärkelse”, säger Erik Emilsson.
När rådgivningen växer i betydelse gäller det att ha attraktiva rådgivningspaket att erbjuda kunden.
”Paketen är exempelvis att ta in nya delägare i företaget, råd kring utdelning, planera generationsskiften och Due Diligence. Vi får fler och fler förfrågningar kring rådgivningspaketen. Faktum är att de blivit nya vägen in till byrån. Redovisning eller revision blir nästa tjänst, det gäller fler och fler nya kunder. Det är inte heller säkert att kunden någonsin kommer att anlita Revideco för redovisning eller revision, i stället kanske vi hjälper till att välja revisor eller redovisningssystem”, säger Erik Emilsson.
Har ni fasta priser på rådgivningspaketen?
”Vi har fasta priser på flera av dem och vi tjänar inga enorma pengar på de uppdragen. Men de är mycket viktiga i marknadsföringen. Och paketen är en bra instegstjänst till ytterligare rådgivning. Det handlar om att bygga upp en tillit. Målet är att bli the trusted advisor, den kunden vänder sig till så fort det dyker upp frågor kring bolaget. En trusted advisor behöver inte sitta inte på alla svaren, men kan hjälpa till att finna dem”, säger Erik Emilsson.
The trusted advisor – är det inte bara ett nytt namn för den gamla revisorn?
”Absolut, den gamla småbolagsrevisorn hade den rollen, men nu har regelverket för revisorer blivit striktare. Idag finns det behov av en senior rådgivare som har en förståelse för både redovisning och revision, utan att nödvändighetvis vara redovisningskonsult eller revisor”, säger Erik Emilsson.
Han pekar dock på att det inte är lätt att rekrytera och utbilda denna typ av företagsrådgivare, och att det saknas fasta utbildningsvägar.
Vad avgör vilka tjänster man ska marknadsföra som paket. Ska du paketera något du tror att det finns stor efterfrågan på eller något du själv vill sälja?
”Du ska sälja något du kan. Exempelvis hade vi en medarbetare som var intresserad av finansiell due diligence. Vi gjorde ett paket och marknadsförde det först gentemot företagsmäklare. Det gick inget vidare. Sedan tänkte vi om och lade paketet på webbplatsen och i sociala medier – med budskapet riktat till riktigt försiktiga köpare av ett bolag. Då rasslade det till. Som bäst fick vi in sju sådana förfrågningar under samma vecka. Sedan har vi andra paket som inte flugit, men du ska inte vara rädd för att prova dig fram.”
Enligt Erik Emilsson har stora byråer länge varit duktiga på den här typen av paketering. För en mindre byrå är det viktigt att jobba med webbplatsen och att sökordsoptimera texten som beskriver rådgivningspaketen. Hans råd är att alltid ha en tydlig köpare i sikte och att använda sociala medier. Men viktigast är att skruva om de paket som inte fungerar.
”Det är som att fiska. Får du ingen fisk får du ro till ett nytt ställe, eller byta drag. Du måste agera om det inte nappar”, säger Erik Emilsson.
Ytterligare ett paket handlar om att hjälpa kunder som vill automatisera redovisning och effektivisera administration. Bland annat har Revideco gift ihop en relativt stor redovisningskund med PE Accounting, en redovisningstjänst som utvecklat egen mjukvara och som riktar in sig på tjänsteföretag.
”Att automatisera processerna kräver kunskap om kunden och en hel del analys. Det dyker alltid upp problem på vägen. Kunden var mogen för att ta steget. Vi tappade ett redovisningsuppdrag, men vi växte som rådgivare eftersom vi ledde processen”, säger Erik Emilsson.
Han tror att en nyckelkompetens hos redovisningskonsulten i framtiden blir att identifiera vilka kunder som är mogna att automatisera redovisningen, och att hjälpa dem i övergången.
”Då fortsätter kunden att vara lojal med dig. Redovisningssystemet blir mer en service provider, som är ganska lätt utbytbar. Litet som en teleoperatör, om man ska vara krass”, säger Erik Emilsson.
Hur andelen rådgivningsintäkter har ni nu, jämfört med när ni satte igång framtidsgruppen?
”Då var det närmare noll, nu är det cirka 10 procent av omsättningen. Vi har ju vuxit även inom revision och redovisning. Transformationen av branschen går långsamt, långsammare än vad vi trodde när vi satte igång. Vi kommer att jobba med handfast redovisning och lön på Revideco i säkert flera decennier till. Men riktningen är tydlig. Automatiseringen kommer att ta över mer och mer av det löpande och då det sker har vi en inarbetad yta att stå på”, säger Antti Niemi.

Erik Emilsson och Antti Niemi.