Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration.

Ditt konto

Sök

”Storbankerna om möjligt ännu sämre än redovisningsbyråerna”

Intervju

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Private Equity-bolagens intåg i Aspia och LRF Konsult har fått stor uppmärksamhet i branschen. Litet mer i skymundan har även mindre programvarubolag med inriktning mot redovisning fått uppbackning av externa finansiärer. Collector Ventures är ett riskkapitalbolag med i ordets ursprungliga bemärkelse, ett bolag som investerar omogna och växande företag. Ett par av portföljbolagen verkar inom redovisningsområdet, redovisningstjänsten Wint och redovisningsappen Mr Shoebox.

Revisionsvärlden fick en intervju med Collector Ventures general manager Magnus Lenngren. Han tror att bastjänsten för småföretag, redovisning, kommer att följas av en rik flora och delvis nya tjänster.

”Rådgivning till småbolag är dyrt, därför får de så sällan några. Vi ser nu hur det dyker upp lågprisutmanare inom business-to-business segmentet. Det är delvis automatiserade tjänster, delvis manuella, men som utförs på ett nytt sätt”, säger Magnus Lenngren.

Collector Ventures delägda Wint är från början en redovisningsbyrå som utvecklat egen mjukvara och marknadsför sig som en automatiserad redovisningstjänst. Mr Shoebox är en redovisningsapp som både har direktkunder men som även gör anpassade lösningar för litet större redovisningsbyråer som använder appen som en sorts kundportal. Även Björn Lundén hör till ägarna.

Börjar det bli svårt att hålla isär redovisningsbyråerna, -tjänsterna och -mjukvarorna? Branschglidning är ett fenomen som investerare följer. Fintechbolag som Klarna växer snabbt när det gäller betalning inom e-handel och Fortnox har blivit betalningsförmedlare, vilket gör att de kan utmana bankerna när det gäller betalning mellan företag.

Magnus Lenngren tror att småföretag kommer att välja tjänsteleverantör på ett sätt som påminner om vad som sker inom konsumentvaror. Ett exempel är att butikskedjan ICA startat bank och säljer försäkring. Hittills är det programvaruföretag som varit flitigast när det gäller att bygga ett ekosystem av moduler och appar kring bastjänsten redovisning. Men även redovisningsbyråer som Aspia försöker bygga kundportaler som erbjuder olika typer av företagstjänster. Ett exempel är att Aspia marknadsför tjänster från lågprisutmanaren Avtal24, som erbjuder juridiska standardavtal till fasta priser. Lenngren tycker inte att man ska döma ut redovisningsbyråerna, även om de hittills varit långsamma.

”Precis som konsumenter kommer entreprenörer att vänja sig vid att de erbjuds liknande tjänster på flera olika ställen. Den aktör som bygger den bästa och smidigaste kundupplevelsen kommer att vinna, inte den som traditionellt erbjudit tjänsten.”

Magnus Lenngren pekar på att redovisningsbyråerna och systemleverantörerna i princip sitter på samma data om hur småföretagen går, och att det är systemleverantörerna som hittills varit bäst på att utveckla nya tjänster, som exempelvis automatiserade lånelöften direkt i redovisningsprogrammet.

Transaktionerna på bankkontot är ofta navet i redovisningen, men storbankerna är inte särskilt pådrivande när det gäller molnbaserad eller automatiserad redovisning. Varför?

”Storbankerna kunde sitta i förarsätet, men de är om möjligt ännu sämre än redovisningsbyråerna. Det är inte lätt att säga varför de är så tröga. De tyngs av regleringar, har misslyckats med sina it-investeringar och tjänar för mycket pengar.”

Under fjolåret fördes en debatt där bland andra byråledare Eric DeBasso kritiserade Fortnox byråavtal, se tidigare artikel. DeBasso menar att systemleverantörer genom avtal med revisionskonsulter kan komma åt byråernas kunder och i framtiden marknadsföra sina egna tjänster till dem. Magnus Lenngren ger inte mycket för diskussionen.

”Inget företag äger en kund. Om programvaruföretaget går före och utvecklar sitt erbjudande snabbast, förtjänar de nog kunden bättre. Det är så det går till när en bransch förändras. Det kanske låter hårt, men många byråer har missat chansen. Byråerna hade ett övertag, kunden valde en byrå, vilket redovisningsprogram som användes struntade de i. Nu tror jag att många företagare tänker tvärt om”, säger Magnus Lenngren.

Senaste från Revisionsvärlden