Skeppsbron Skatt vill dubbla omsättningen

För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Från Skeppsbron 20 har man en strålande utsikt över Stockholms inlopp. Den representativa fastigheten från 1901 ligger på raden av redarpalats utmed Skeppsbron i Gamla Stan. Porten till det så kallade Brandstodsbolagets hus är gedigen och mässingsskyltarna med hyresgästernas bolagsnamn ser dyra ut.
Revisionsvärlden har bjudit in sig till skatterådgivningsbyrån Skeppsbron Skatt som förvärvades av Aspia i februari för att ta reda på hur integrationen går. Känslan i mötesrummet är mer advokatkontor än redovisningsbyrå. Även om Aspia och Skeppsbron Skatt för en utomstående kan se ut som ett omaka par tycker Skeppsbrons vd Mac Berlin och ordförande Jari Burmeister att de två företagen har mycket gemensamt.
”Jag uppfattar att det finns en stor värdegemenskap med Aspia som kommer göra det lätt att bygga en gemensam företagskultur. De är entreprenörer inom sina tjänsteområden, så samma sätt som vi är det inom skatt”, säger Mac Berlin.
Skeppsbron Skatt grundades av bland andra Jari Burmeister i början av 2000-talet och har byggts upp till Sveriges största oberoende skattekonsultbyrå, med 45 medarbetare i Stockholm och 10 i Malmö. Även i Malmö sitter man lämpligt nog på Skeppsbron. Man var i alla fall Sveriges största oberoende skattekonsultbyrå fram till Aspiaaffären.
”När vi säger att vi är oberoende tänker vi väldigt mycket på självgranskningsproblematik. Vi utför inte revision, och det gäller ju även med Aspia som ägare. Det var en viktig del i affären med Aspia”, säger Jari Burmeister.
Var det viktigt att behålla varumärket även efter affären?
”Skeppsbron Skatt är ett starkt varumärke på den svenska marknaden. Just för att det är så starkt bibehåller vi det”, säger Jari Burmeister.
Vad har kunderna sagt om er nya ägare?
”De reaktioner vi fått har varit positiva eller neutrala”, säger Mac Berlin.
Den svenska marknaden för skatterådgivning domineras av revisionsbyråer, särskilt de fyra största som alla har stora skatteavdelningar. Även några större advokatbyråer erbjuder skatterådgivning. Bland de fristående skattebyråerna kan Svalner sägas vara störst nu när Skeppsbron Skatt går in i Aspia. Därunder finns en rad specialiserade småfirmor, plus alla de mindre revisionsbyråer som har skattejurister.
”Vi jobbar främst med stora och medelstora bolag, inklusive private equity. Vi erbjuder ett fullservicekoncept precis som de stora revisionsbyråerna. Skatteområdet är så specialiserat idag, för att kunna leverera fullservice inom skatt behöver man vara relativt många anställda”, säger Mac Berlin.
Behöver Aspias kunder verkligen skatterådgivare av er sort? Är ni inte överkvalificerade?
”Visst är uppdragen typiskt sett mindre omfattande i mindre bolag, men själva frågeställningen är inte nödvändigtvis mindre komplexa bara för att kunden är liten. Aspia har ju haft två affärsområden innan vi kom in i bilden, Accounting och Payroll. Inom ramen för båda dessa affärsområden finns både små och medelstora företag. Särskilt Inom lön är vissa av kunderna riktigt stora företag”, säger Jari Burmeister.
Har ni rest runt för att marknadsföra era tjänster internt på Aspia?
”Ja, vi har varit runt på ett 15-tal Aspia-kontor, på vissa träffar har det funnits Aspia-konsulter från flera olika kontor”, säger Mac Berlin.
Finns ny typer av kompetens ni måste skaffa er för att kunna matcha skatterådgivarna på PwC och andra revisionsbyråer?
”Vi kommer att behöva rekrytera personal med erfarenhet av rådgivning till små och medelstora företag. Men vi har tillväxtambitioner i alla våra tjänsteområden, även till stora företag”, säger Jari Burmeister
Ett exempel är internationell personbeskattning, där man nyligen rekryterade Anders Lagerholm, som närmast kommer från Deloitte Malmö. Han ska på Skeppsbron Skatt ansvara för ett nytt tjänsteområde – Global Mobility Services, alltså rådgivning kring skatt, ersättning, förmåner, pensioner och lön när företag skickar personal mellan olika länder.
”Vi tror att rådgivningen inom Global Mobility Services kan kopplas väldigt bra till Aspias lönetjänster”, säger Jari Burmeister, och syftar på lönespecialisterna inom DLN och KPMG som Aspia förvärvade i fjol.
Hur stor är marknaden för skatterådgivning i Sverige totalt?
”Det är svårt att säga, troligen över två miljarder kronor årligen. Alla de fyra stora är större än vi, men delvis är det en konsekvens av att de finns på fler orter”, säger Mac Berlin.
Skeppsbron skatt omsatte 104 Mkr under 2017 och uppger att omsättningen 2018 landade ”kring 120 Mkr”, vilket innebär en tillväxt på cirka 15 procent i fjol.
Växer ni snabbare än marknaden?
”Även marknaden har vuxit och fortsätter att växa, men det är svårt att säga hur mycket. Det har varit en stark M&A-marknad vilket gynnat alla aktörer. Skeppsbron Skatts har haft tillväxtambitioner sedan tidigare. Nu med Aspia som ägare har vi blivit ännu tydligare. Vi siktar på en fördubbling av både omsättning och personal under de kommande fyra åren. Vi är väldigt sugna på att göra den här tillväxtresan. Jag tror inte att våra konkurrenter har riktigt samma ambitioner”, säger Mac Berlin.
Även om ni ökade försäljningen i fjol har er långsiktiga tillväxt inte varit så imponerande. Ni har legat kring 100 Mkr i årsomsättning i nästan 10 år. Varför skulle ni lyckas växa snabbt bara för att ni fått en ny ägare?
”Vi hoppas få draghjälp i vår tillväxt genom Aspia. Vi kan träffa helt nya typer av kunder, både medelstora och små. De har nästan 30 000 nya potentiella kunder, vilket ger enorma möjligheter. Dessutom har Aspia en kompetens inom digitalisering som kommer vara till stor hjälp när vi bygger framtidens skatteverktyg”, Mac Berlin.
Har ni haft många friare genom åren?
”Det har funnits propåer, men just Aspia passar väldigt bra ihop med oss. De har fokus på små och medelstora bolag, som är ett segment vi vill närma oss. Digitalisering har varit en annan viktig faktor. Aspia har kommit långt i processen att erbjuda digitala tjänster till sina kunder. Det var ett arbete som vi hade påbörjat på egen hand, men inte kommit så långt. Med Aspia känner vi att vi hittat en partner som gör det möjligt att satsa på riktigt och ta fram ett digitalt erbjudande på skattemarknaden”, säger Jari Burmeister.
Ge exempel på digitala skattetjänster!
”Det går att automatisera delar av skatteområdet. Ett exempel är verktyg för att beräkna hur de nya ränteavdragsbegränsningsreglerna för bolag slår. De är verkligen kostnadseffektiva jämfört med att manuellt gå in i en koncern och räkna. Moms är ett annat område där vi kommit en bit”, säger Jari Burmeister.
Inom redovisning händer mycket inom prissättning och paketering. Byråerna går från timpris till fast pris eller någon sorts resultatbaserat pris. Hur ser det ut inom skatt?
”Historiskt har ju vi skattejurister också haft timpriser, och har fortfarande till stor del timdebitering. Men även skatterådgivningsbranschen har under ganska många år gått mer och mer mot mer fasta priser eller i alla fall prisestimat”, säger Jari Burmeister.
Vad är bäst?
”Jag lägger inte någon värdering i de olika prismodellerna. Det gäller att i dialog med kunden komma överens om en arvodesmodell som fungerar. Ofta handlar det om att kunden vill ha kostnadskontroll över den köpta tjänsten. Ett exempel på fastpristjänst kan vara ett upprätta eller granska en deklaration”, Jari Burmeister.
Revisionsbyråerna kan ofta ta hjälp av sina nätverk och utveckla digitala skatteverktyg internationellt. Får ni någon hjälp på det området av ert internationella nätverk Taxand?
”Nej, i dagsläget har vi mest tankeutbyte, ingen konkret produktutveckling”, säger Mac Berlin.
Vad kan ni säga om köpeskillingen för Skeppsbron?
”Nej, det offentliggör vi inte”, säger Jari Burmeister.
Hur många delägare var det som sålde?
”Vi var ett tiotal personer. Alla tidigare Skeppsbron-partner är nu partner i Aspia”, säger Jari Burmeister.
Aspia söker ny vd. Har ni något önskemål eller medskick inför rekryteringen?
”Vi kommenterar inte vd-frågan”, säger Jari Burmeister.
Läs även: Skeppsbron Skatt planerar Göteborgskontor.