Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

”Private equitys intåg har trissat upp priserna”

Intervju

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Det är snart ett år sedan den största affären hittills i den svenska redovisningsbranschen tillkännagavs. Enligt Dagens Industri betalade Vitruvian Partners “över 500 miljoner euro”, motsvarande 5,9 miljarder kronor, när de köpte Aspia av IK Partners. Revisionsvärlden ställer några frågor kring konsolideringen av redovisningsbranschen och private equity (PE)-sektorns roll till Pär Roosvall, grundare av NFT Ventures Group, som deläger både redovisningstjänsten Wint och franchisekonceptet Slipp.

Aspia omsatte 1,7 miljarder kronor i fjol och hade ett rörelseresultat på 325 Mkr. Kan Aspia verkligen ha kostat 5,9 miljarder kronor?

”Det vet jag inte, men jag kan säga att många M&A-aktörer är intresserade av redovisningsbranschen och fintech. PE-aktörernas intåg har trissat upp priserna. Traditionella aktörer betalar sällan mer än 2-3 gånger årsvinsten för en redovisningsbyrå, men PE-bolagen betalar många gånger 4-5 gånger årsvinsten”, säger Pär Roosvall, som tillägger att den organiska tillväxttakten också spelar stor roll för prislappen.

IK Partners var pionjär när de 2018 köpte loss PwC:s redovisningsdel och därefter byggde upp det som idag heter Aspia. För ett år sedan sålde de Aspia vidare till Vitruvian Partners, som sedan tidigare ägde Accountor. Men Altor, som kort efter IK-affären gick in i LRF-Konsult, har kvar sitt ägande, över sex år senare. Vad beror det på att Altor inte sålt det som idag heter Ludvig & Co?

”Jag vet inte, men jag skulle tro att PwC hade en mycket mer homogen struktur från början. LRF Konsult var troligen mycket mindre integrerat, med självständiga kontor och regioner. Jag är inte förvånad över att det tar tid.”

Vitruvian Partners har nu två stora redovisningsbyråer, Accountor och Aspia, och tycks sikta på att bygga en internationell redovisningskoncern. Vad tror du in det?

”Jag tror att det är svårt att hitta internationella synergier. Redovisning är i mångt och mycket en lokal business, med nationella lagar och regler som kunderna vill ha hjälp att följa.”

Tror du inte på stordriftsfördelar i redovisningsbranschen?”

Jodå, de finns och vi ser dem i både i Wint och i Slipp. Stordriftsfördelarna är bevisade, på en nationell nivå. Internationellt är jag tveksam. Jag kan ta gift på att redovisningen kommer att automatiseras, sedan kanske det inte är självklart att de största kommer att ha högst lönsamhet. Jag tror inte att de största redovisningskoncernerna är de som kommit längst när det gäller digitalisering. De har köpt på sig omsättning, kunder som i många fall sköts ganska traditionellt av relativt icke-digital personal.”

Enligt Revisionsvärldens sammanställning har redovisningsverksamheter som omsätter 6,7 miljarder kronor köps upp hittills i år. Det är rekord. Vad säger du om konsolideringstakten?

”Att det är lätt att bygga en papperstiger, om du mest köper och inte jobbar så mycket med det du köpt. Det svåra är att bygga gemensam kultur och gemensamma arbetssätt. Det tar ofta längre tid än man tror. En annan sak är att PE-aktörerna koncentrerar sig på de stora och medelstora aktörerna i redovisningsbranschen. Det finns väldigt många små byråer som glider under deras radar”, säger Pär Roosvall.

Läs även en tidigare intervju med Roosvall: “Det måste ske en kraftig minskning av antalet kontor

Senaste från Revisionsvärlden