PE Accounting fortsätter växa – ökade 44 procent i fjol

För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Redovisningstjänsten PE Accounting ökade omsättningen med 44 procent till 61,5 miljoner kronor i fjol. Det är i linje med de senaste årens tillväxt. Fortsatt stark tillströmning av nya kunder (primärt konsultföretag och andra tjänsteföretag) samtidigt som få kunder lämnar byrån ligger bakom tillväxten. Det säger bolagets vd Olle Rydqvist i en intervju med Revisionsvärlden.
”Målet är att kunna växa med 50 procent varje år. Det blir naturligtvis svårare i takt med att omsättningen stiger men det finns en stor marknad och en hög efterfrågan. Vi tror att vi ska kunna växa i den takten under ett par år till, sett till hur vi jobbar idag”, säger Olle Rydqvist.
Rörelseresultatet uppgick till 1,9 miljoner kronor, också det en ökning. Bolaget styrs dock mot tillväxt snarare än vinst.
”Målet är att gå plus minus noll med så hög tillväxt som möjligt. Vi skulle kunna växa mer men det skulle slå negativt mot resultatet, så vi har valt att inte göra det.
När gjorde ni nyemission senast?
”Det har vi faktiskt aldrig gjort. Däremot har vi skjutit in 6 miljoner i aktieägartillskott och tagit 4 miljoner i lån från Almi (en statlig tillväxtfinansiär, RV:s anmärkning). Det har vi klarat oss på. Så länge vi kan spotta ur oss 50 procent tillväxt per år så kommer det inte att krävas någon nyemission”
PE Accounting är en redovisningsbyrå som i likhet med konkurrenter som Dooer och Wint utvecklat egen mjukvara. Allt paketeras som en redovisningstjänst som säljs till tjänsteföretag med mellan 5 och 500 anställda. Olle Rydqvist lyfter fram bolagets lönesystem som en viktig del av helheten. I dagsläget har PE Accounting 80 anställda. Personalkostnaderna ökade i fjol med 25 procent samtidigt som omsättningen ökade med 44 procent.
Är det beviset för att ni har en skalbar affärsmodell?
”Ja, det tycker jag. En framgångsfaktor är att vi har varit nischade och kunnat växa med sådana kunder vi hade från början: tjänstebolag. Hade vi försökt välja att möta alla typer av kunder skulle det kostat mycket mer.”
Hur mycket pengar lägger ni på systemutveckling?
”Vi gör det mesta själva. I dag jobbar totalt 14 personer i utvecklingsteamet. Vi kommer att lägga mer resurser på utveckling än vi gjorde i fjol. Vår underliggande lönsamhet ska investeras i utveckling och tillväxt.”
Marknadsföring då?
”Nej, vi lägger inte så mycket resurser på marknadsföring. Vi lägger krut på att ha nöjda kunder som ger nya kunder genom word of mouth, istället för marknadsföring.”
SEB köpte nyligen aktier (se tidigare artikel), vilka var det som sålde?
”Det är befintliga ägare som säljer, men ingen försvinner helt.”
SEB köpte till en värdering på 250 Mkr. Samtidigt omsatte bolaget 61,5 Mkr. De betalar alltså fyra gånger omsättningen. Och över 100 gånger fjolårets vinst. Är det inte väldigt dyrt?
”Jag är väldigt nöjd med värderingen men tycker också att den är ganska realistisk.”
Nämn en sak ni vill utveckla tillsammans med SEB!
”Ett område som ligger nära i tid är att få in korttransaktioner direkt i appen. När någon på ett kundföretag använder sitt företagskort ska transaktionen automatisk komma upp som kvitto i appen med moms och allt. I appen anger kunden sedan om utlägget ska faktureras vidare till kund och vilket projekt kostnaden tillhör. Sedan går transaktionen vidare till attestering. När projektet är klart skulle jag vilja påstå att vi skapat ett system med större automatik än våra konkurrenter.”
Ni delägs sedan 2016 av riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson. Den typen av investerare brukar vilja sälja efter några år. När blir ni uppköpta?
”Kontakterna med Alfvén & Didrikson handlade från början om att vi ville ha en extern styrelse. Det slutade med att de även fick investera, men på premisserna att de är lika långsiktiga som vi grundare. Därför har vi ingen exitplan. Jag ser inte i dagsläget att vi skulle bli uppköpta.”