”Mäkleriet är en jätteviktig verksamhet”

För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
”LRF Konsult? Nej, de har flyttat”, säger receptionisten på LRF:s stora kontorskomplex på Franzéngatan i Stadshagen i Stockholm.
Revisionsvärlden går till fel adress inför intervjun med Rickard Westlund, vd för redovisningsjätten som håller på att byta namn till Ludvig & Co. Som väl är ligger det nya huvudkontoret bara ett par kvarter bort, där man delar lokaler med dotterbolaget Bokoredo. Det har hänt en del sedan Revisionsvärldens förra intervju: Ny vd, ny adress och snart ett nytt varumärke. En tolkning är att redovisningsjätten långsamt frigör sig från lantbrukskooperativa LRF, som fortfarande äger 25 procent av bolaget. I mitten av januari kommunicerades det nya namnet Ludvig & Co, som syftar på LRF Konsults grundare Ludvig Nanneson.
”Det har varit ett mycket bra mottagande, inte minst internt. Man gillar kopplingen till vår historia och till de gröna näringarna”, säger Rickard Westlund.
Ludvig Nanneson byggde upp ”driftsbyrån” inom vad som då hette Sveriges Allmänna Lantbrukssällskap, sedermera LRF.
Redan i juli 2018 berättade din företrädare Katarina Klingspor om ett förestående varumärkesbyte. Varför dröjde det så lång tid innan ni lanserar det nya namnet?
”Det tar lång tid för nya varumärken att bli godkända. Vi har registrerat det nya varumärket i en rad länder. Sedan vill vi göra ett väl genomtänkt varumärkesbyte som landar väl hos både kunder, medarbetare och samarbetspartner.”
Rickard Westlund har varit vd sedan senvåren 2019, snart ett år alltså. Närmast kommer han från jobbet som chef för Swedbanks hela privat- och företagsmarknad i Sverige, en verksamhet som omsätter 25 miljarder kronor om året. Det kan jämföras med LRF Konsult, som omsätter drygt 1 miljard kronor.
”LRF Konsult är en mindre verksamhet, men samtidigt inget litet bolag. I en storbank är uppdelningen större mellan huvudkontoret och själva verksamheten. Här på LRF Konsult kommer jag mycket närmare affären och kunderna än jag gjorde på Swedbank”, säger Rickard Westlund.
Vad lockade dig till det här jobbet?
”Jag är intresserad av mötet mellan medarbetare och kund, och den interaktionen är viktig på LRF Konsult.”
Sedan han tillträdde i april har Westlund lagt en hel del tid på att resa runt och besöka kontor.
”Jag har besökt så många att jag tappat räkningen. Jag skulle tro att jag mött medarbetare från uppåt 50 kontor, även om jag inte själv varit på alla orter. Mötena med medarbetarna är det bästa i mitt jobb.”
Ni har 124 kontor på webbplatsen, överlägset flest bland Sveriges redovisningsbyråer. Slår du, precis som din företrädare, vakt om kontorsnätet?
”Kontorsrörelsen är jätteviktig. Vi har inga planer på att minska antalet kontor, snarare tvärt om.”
LRF sålde 2018 75 procent av LRF Konsult till PE-bolaget Altor, och behöll samtidigt 25 procent av bolaget. Kort därefter förvärvade LRF Konsult snabbväxande Bokoredo, en nytänkare i redovisningsbranschen som bland annat outsourcar arbetsmoment till Indien.
Varför har vi inte sett några fler förvärv efter Bokoredo?
”Vi har köpt ett antal mindre redovisningsbyråer, bland annat Ekonomgruppen i Stockholm och Hylte Redovisningsbyrå i Halland. Vi har en ganska aktiv agenda när det gäller förvärv och diskuterar hela tiden med mindre byråer.”
Även om ni flyttat ihop LRF Konsults och Bokoredos Stockholmskontor i de här lokalerna har ni inte integrerat Bokoredo. Det drivs vidare som eget bolag och under eget varumärke. Ska man se Bokoredo som er experimentverkstad, där ni kan testa nya arbetssätt innan de införs i hela koncernen?
”Jag skulle inte vilja beskriva Bokoredo so en experimentverkstad. LRF Konsult och Bokoredo är två bolag som möter marknaden under två olika varumärken. Idén är att bolagen ska lära sig av varandra.”
Efter Bokoredoförvärvet startade ni ett pilotprojekt där LRF Konsult i Stockholm och Göteborg skulle prova att lägga ut vissa arbetsmoment till Indien, precis som de gör hos Bokoredo. Det var mer än ett år sedan. Hur har det gått?
”Vi har mycket att lära oss av Bokoredo. En sak är hur de möter marknaden, att vara aktiv och synlig för kunderna och arbeta med sökordsoptimering på webbplatsen.”
Men fortsätter pilotprojektet med outsourcing till Indien?
”Det fortsätter och det fungerar bra men vi testar också mycket annat.”
Har ni gått vidare och testat outsourcing vid flera orter? (Initialt handlade det om Stockholm och Göteborg eftersom Bokoredo har kontor där, RV:s anm.)
”Ja, absolut vi testar det på fler orter där det passar väl.”
Du kommer från bank, har varit vd för inkassobolaget Intrums verksamhet i Nordeuropa samt haft olika chefspositioner i Lindorffkoncernen. Hur du på integrationen mellan finans och redovisningsbranschen?
”Bankerna har de senaste åren börjat erbjuda en hel del nya tjänster som kunderna kanske inte uppfattar som traditionella banktjänster, det kan vara exempelvis mäkleri eller enklare redovisningstjänster. Motsvarande breddning sker nu inom redovisning, där många vill bredda och utveckla rådgivning. Företagen väljer den leverantör hon eller han har störst förtroende för, om leverantören har sitt ursprung inom bank, finans eller redovisning är mindre viktigt. Ju mer du som leverantör kan svara upp mot kundens behov och frågor, desto viktigare blir du för kunden. Det gäller både när leverantören möter kunden digitalt och i fysiska möten.”
Kommer ni att erbjuda företagslån genom er kundplattform MittKontor?
”Nej, vi har inte har några sådana planer idag.”
Aspia släppte nyligen in Avtal24, en online-utmanare inom juridik, på sin kundplattform. Har ni släppt in den här typen av tredjepartsleverantörer?
”Nej, vi erbjuder idag endast våra egna tjänster, men jag utesluter inte att noga utvalda samarbetspartner kan få komma i på plattformen i framtiden. Kundplattformen får dock inte bli någon allmän reklamplats. Vi vill kunna stå för vårt erbjudande och vara oberoende i vår rådgivning.”
Både inom bank och redovisning finns trenderna att tjänsterna digitaliseras och att kunden i vissa fall tar över en del av jobbet som tidigare gjordes av banken/redovisningsbyrån. Inom vilken bransch går utvecklingen snabbast?
”Inom bank har de stora stegen framför allt tagits på privatsidan, snarare än på företagssidan. Inom redovisning tycker jag att vi i många delar kommit längre.”
Kort efter att du tillträdde rekryterade ni din tidigare Swedbank-medarbetare Per Skargren till posten som segmentschef över Skog & Lantbruk. Dessutom är inkassobolaget Intrums Sverigechef Fredrik Backman på väg in som ny kontorsrörelsechef hos er. Har du rekryterat fler chefer?
”Ann Elmquist är relativt ny som strategichef. Dessutom har vi har tagit in Marcus Waering i ledningsgruppen som marknads- och kommunikationschef och Peder Albert som chef för it och digitalisering.” (Marcus Waering och Peder Albert är två av grundarna till Bokoredo, RV:s anmärkning).
Ludvig & Co/LRF Konsult har ambitionen att bli nordiskt, bland annat har ni en dansk styrelseordförande, Michael Halbye, Senior Partner på McKinsey i Köpenhamn. Hur går den nordiska expansionen?
”Vi tittar med öppna ögon på de möjligheter som finns i Norden, men vi hetsar inte. Vi vill utveckla koncernen i en takt så att medarbetare och kunder är med.”
Kan det i stället bli förvärv för att utöka tjänstepaletten?
”Eventuellt. Men viktigast är att bli bättre på rådgivning överlag, att i mötena med kunden vara lyhörd och lyfta den rådgivning vi redan har.”
Och fastighetsmäkleriet? Utifrån ser det ut som en udda verksamhet. Kommer ni att behålla det på sikt?
”Ja, mäkleriet är en jätteviktig verksamhet. Vi har en lång och stark historik både inom mäkleri och juridik.”
Ludvig & Co/LRF Konsult har omstrukturerats efter Altor-affären. Det senaste bokslutet omfattar endast 8 månader och under den perioden omsatte LRF Konsult AB 671 Mkr. Det skulle bli 1,006 miljarder kronor på 12-månadersbasis, utan Bokoredo. Det är samma omsättningsnivå som före Altor-affären.
Kan man säga att ni stått stilla omsättningsmässigt efter att Altor kom in som ägare?
”Jag vill inte exakt kommentera våra siffror, men vår verksamhet rullar på bra och att vi har absolut vuxit efter att Altor kom in som ägare, också utan Bokoredo”.

Rickard Westlund