Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

“Knepet är att inte toppstyra”

Intervju

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

För två decennier sedan grundade Daniel Bolin Office Factory, som år 2015 köptes av norska ECIT och blev outsourcingkoncernens första steg in på den svenska marknaden. I dag omsätter den svenska delen av koncernen över en halv miljard kronor årligen, och det är fortfarande Daniel Bolin som är Sverigechef.

”Vi var två personer som drog i gång Office Factory år 2004, vi var knappt 20 medarbetare när vi blev uppköpta och idag är vi över 400 i Sverige. Det är ett annat jobb, men det är fortfarande lika kul. Jag lär mig fortfarande något varje dag”, säger Daniel Bolin, när Revisionsvärlden träffar honom på huvudkontoret i Stadshagen i Stockholm.

ECIT är resultatet av en rad förvärv, såväl på huvudmarknaden Norge som i de övriga 10 länder där företaget finns. Förvärv nummer två i Sverige var Fortner, vars vd Jens-Oskar Göransson idag är andreman på svenska ECIT. En tredje känd ECIT-person är Frans Blom, ordförande för branschorganisationen Srf-konsulterna och med titeln kvalitetsansvarig inom ECIT Sverige.
Daniel Bolin ser gärna att nyckelpersoner för de förvärvade byråerna stannar hos ECIT, precis som han själv gjort.

”Knepet för att få ledarna att stanna är att inte toppstyra. Man måste våga tro på entreprenörskap och den lokala kompetensen”, säger Daniel Bolin.

Bolin hade länge vd-rollen för det största svenska bolaget ECIT Services, men sedan december i fjol har Jens-Oskar Göransson den rollen (Göransson är även vd för ECIT-ägda Modern Ekonomi). Daniel Bolin är Sverigechef med ett övergripande ansvar för såväl huvudverksamheten redovisning och lön, IT-verksamheten med bland annat it-outsourcing samt systemlösningar som bland annat digitaliserings- och automatiseringsprojekt hos kunderna.

”Det är redovisningsdelen som är störst i Sverige, men it och konsultverksamheten växer. Jag tror att vi omsätter cirka 50 Mkr inomIT i Sverige, på årsbasis”, säger Daniel Bolin.

Som exempel på vad ECIT gör inom systemlösningar nämner han programvaruutveckling. Koncernen har till exempel gjort egna appar eller kundgränssnitt som integrerar mot affärssystem som Jeeves och Microsoft business central.

”Många stora affärssystem är ganska råa, det kan krävas ett gränssnitt mot kunden för att man ska kunna dra nytta av de stora möjligheter till automatisering och förenkling som systemen faktiskt erbjuder”, säger Daniel Bolin.

Nyligen har lanserade ECIT det egna lönesystemet Intect i Sverige.

”Det är ett danskt program som vi översatt och anpassat till svenska förhållanden. Många har försökt att lansera nya lönesystem i Sverige, många har också misslyckats. Det här programmet tror vi på, vi har börjat i liten skala och vi kör tjänstemannalöner i det för ett fåtal kunder. Så programmet finns och fungerar nu i Sverige”, säger Daniel Bolin.

Kör ni ECIT Services egna löner i programmet?

”Inte ännu, men det borde vi snart göra”, säger Daniel Bolin.

Går det då att rulla ut ett egenbyggt lönesystem, om du inte vill toppstyra konsulterna och bolagen i koncernen?

”Vi vill inte pusha ut något. Det handlar om att bygga något som är i par eller bättre än vad som redan finns på marknaden. Man måste ha tålamod. I slutändan är det konsulten & kunden som ska vara nöjda”, säger Daniel Bolin.

Bolins byrå Office Factory var som sagt ECIT:s första byråköp i Sverige, därefter har det blivit ytterligare förvärv, vissa av dem stora. År 2021 var ett viktigt år, dels för att ECIT förvärvade Modern Ekonomi (budet på bolaget lades året innan), dels för att man förvärvade Norian, en i huvudsak norsk byrå som även hade verksamhet i Sverige. Därefter gjordes en förvärvspaus (i alla fall på redovisningssidan) under 2022 och 2023. I år har ECIT redan gjort tre förvärv av redovisningsbyråer; kombibyrån Frejs redovisningsverksamhet i Göteborg, Företagsbyrån i Luleå samt Ekonomibyrån Pragati, en Malmöbyrå som leds av Sofia Brantmark. Daniel Bolin förklarar att koncernen tillsatt en M&A-ansvarig för den svenska verksamheten, vilket gör att man har resurser att arbeta strukturerat med förvärv igen.

”Jag tror och hoppas på fler förvärv i år. Vi prioriterar förvärv på befintliga orter samt utmed Norrlandskusten, där vi nyligen köpte Företagsbyrån i Luleå”, säger Daniel Bolin.

Varför vill ni växa längs Norrlandskusten?

”Det är ju där det händer i Sverige idag, med bland annat batteriprojekt och grönt stål. Norrland är en strategiskt viktig region för oss det är en expansiv region där det startar många spännande företag”, säger Daniel Bolin.

Hur ser du på priserna för mindre redovisningsbyråer?

”Välskötta företag är alltid attraktiva. Vi försöker vara förnuftiga kring pris och är måna om ägare, kunder och personal. Visst finns det en konkurrens om objekten, vilka koncerner som är mest aktiva varierar ju över tid. Just nu vill vi vara aktiva”

ECIT:s aktie är noterad i Oslo. Betalar ni alltid med en mix av kontakter och aktier?

”I början var aktien en viktig parameter och säljarna fick alltid betalt delvis med aktier. Idag är vi flexibla. En modell är att säljarna behåller en del av aktierna i det egna bolaget för att behålla det lokala entreprenörskapet”, säger Daniel Bolin.

Daniel Bolin

Senaste från Revisionsvärlden