Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration.

Ditt konto

Sök

EY ökar 7 procent – transaktionsrådgivning upp 30 procent

Intervju

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

EY i Sverige omsatte 4,2 miljarder kronor under det räkenskapsår som slutade 30 juni i fjol. Det är en ökning med 7 procent. Räknar man bort intäkter som gått vidare till underkonsulter och liknande blev omsättningsökningen 8 procent. Resultat efter finansiella poster ökade med 17 procent till 543 Mkr. Byrån delar ut 434 Mkr till 151 delägare, vilket i snitt blir 2,9 Mkr per partner och är mer än i fjol. Sverigechefen Jesper Almström är nöjd med bokslutet.

”Tillväxten är faktiskt bättre än förväntat, och i samtliga affärsområden. Det gäller även för resten av Norden, vi är ju en nordisk organisation”, säger Jesper Almström, som blev Sverigechef efter Lars Weigl i slutet av 2017.

Rörelsemarginalen steg en procentenhet till 13 procent. Skulle du säga ni har haft fokus på tillväxt eller på marginal?

”Fokus är att attrahera de bästa medarbetarna, och för att göra det måste vi erbjuda de bästa möjligheterna till utveckling. Då är tillväxt viktigt. Att marginalen ökar är naturligt när vi kan slå ut en del fasta kostnader på en större intäktsmassa.”

Det är inte IT och automatisering som gör att kostnaderna ökar långsammare än intäkterna?

”Inte primärt, snarare gör våra IT-investeringar att kvaliteten höjs.”

Kommer ni behöva lika mycket folk framöver?

”Vi kommer att behöva människor även i framtiden, kunderna vill inte möta en maskin. Vi kommer att rekrytera lika många i år som i fjol, trots många omfattande it-projekt. Automatiseringen höjer dels kvalitén, dels gör den våra jobb intressantare.”

PwC omsatte 4,7 miljarder kronor, utan Aspia, under samma period som ni omsatte 4,2 miljarder kronor. Gapet mellan er har minskat. Vill ni försöka växa om PwC?

”Vi har inget mål att bli störst på den svenska marknaden. Vi vill vara bäst, men skulle vi någon gång bli störst är det är såklart inte negativt.”

På affärsområdesnivå växte Transaction Advisory hela 30 procent.

”Här har en stark marknad bidragit, men vi har även lyckats bygga ett starkt team som levererar det marknaden vill ha.”

Verksamheten inom skatterådgivning växte med 9 procent, vilket är dubbelt så mycket som föregående räkenskapsår.

”Det är starkt. Särskilt kul är att många nya  projekt har ett digitalt inslag, där vi kan gå igenom stora datamängder på ett sätt vi inte gjort tidigare på skatteområdet och det gäller för övrigt även inom revision.”

Största affärsområdet Assurance, alltså revision och redovisning, växte med 6 procent. Är det godkänt?

”Ja, jag bedömer att vi växer snabbare än marknaden när det gäller revision. Framför allt beror tillväxten på ett antal större revisionsuppdrag vi tagit. Men även när det gäller mindre och medelstora bolag uppfattar jag att vi är konkurrenskraftiga på revisionssidan.”

Assurance omsatte 2,2 miljarder kronor under senaste räkenskapsåret. Jesper Almström vill inte säga hur stor del av omsättningen som utgörs av redovisning och lön, men han konstaterar att utvecklingen på redovisningssidan är spännande. Under det senaste året har både PwC och KPMG sålt sina redovisningsdelar. Bland annat motiveras försäljningarna med risken för intressekonflikter när samma byrå utför både revision och redovisning, så kallade kombiuppdrag.

”Vi har ju en tradition att göra både och i Sverige när det gäller de mindre bolagen, och jag tycker att våra revisorer har bra metoder att hantera sitt oberoende.”

Även ni måste fått bud på er verksamhet inom redovisning och lön. Varför bestämde ni er för att behålla verksamheterna, tills vidare?

”Jag respekterar våra branschkollegors beslut men tycker inte att det ändrar vår situation i sak. Det har inte hänt något det senaste året som gör att jag ångrar att vi fortsätter satsa på att erbjuda våra kunder de här tjänsterna.”

PwC och KPMG:s försäljningar, och tillhörande kontorsflyttar, skapar en del lokal turbulens. Revisionsvärlden har bland annat skrivit om din kollega Magnus Holmgren som lämnade PwC i Piteå för att i stället bli kontorschef hos er EY i samma stad. KPMG:s försäljning av Aspia har givit upphov till flera nya kombibyråer. Hur kommenterar du det som sker?

”Det är intressant för oss att följa, och givetvis positivt i de fall vi får möjlighet att rekrytera bra medarbetare.”

Hur snabbt växer redovisningsmarknaden egentligen?

”Det är svårt att säga, jag skulle tro att det handlar om några få procent det senaste året. Många som växer snabbt gör det genom förvärv.”

Ni minskade antalet delägare från 154 till 151 förra räkenskapsåret. Även PwC minskar antalet delägare, även om man räknar bort sådana som försvann till Aspia. Är färre delägare en trend i branschen?

”Det tror jag är tillfälligheter. Jag tror och hoppas att vi kan bli fler delägare de närmaste åren.”

Ni köpte i slutet av fjolåret SAP-specialisten Skye med nära 50 medarbetare i Sverige. Hur ska de integreras?

”Vi breddar oss när det gäller SAP-kompetens. Denna typ av förvärv är viktiga både när det gäller den rena rådgivningen, men vi har stor nytta av Skyes kompetens även inom revision.”

Prognosmakarna tror att konjunkturen mattas i år, ser ni det?

”Många talar om en avmattning, men faktum är att jag inte ser den, utom kanske när det gäller börsintroduktioner och liknande. Det ser ut att bli god tillväxt även innevarande räkenskapsår, att döma av dagens situation”, säger Jesper Almström.

Jesper Almström. Foto EY.

Senaste från Revisionsvärlden