”Expansion med hjälp av selektiva förvärv”

För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Det var i samband med att LRF Konsult presenterade en ny vd härom veckan som redovisningsjätten även avslöjade att man vill bli ”Nordens bästa rådgivare till småföretagare”. För Revisionsvärlden berättar avgående vd Katarina Klingspor mer om den nordiska strategin.
”Våra ägare (riskkapitalbolaget Altor och lantbrukskooperativa LRF, RV:s anmärkning) har breddat LRF Konsults uppdrag. Nu har vi ett nordiskt mandat, och vår expansion kommer att ske med hjälp av selektiva förvärv. Anledningen är att vi vill bredda vårt tjänsteutbud och erbjuda specialistkompetens till småföretagare i hela Norden, uppnå skalfördelar för våra kunder och på så sätt växa som företag. Det handlar också om att kunna bistå våra kunder som gör affärer med andra nordiska länder”, säger Katarina Klingspor.
Den nordiska strategin syns även i att man nu talar om ”LRF Konsultgruppen” med en oberoende styrelseordförande i toppen – danske Michael Halbye, för närvarande senior partner på strategikonsulten McKinsey.
”Michael är synnerligen väl lämpad att leda vår nordiska strategi. Han har arbetat i decennier med rådgivningsbranschen på McKinsey, inte bara i Danmark utan även varit engagerad i deras internationella organisation. Han tillträdde innan årsskiftet och har hållit sina första styrelsemöten”.
Är detta med Norden en långsiktig plan eller ska vi förvänta oss förvärv redan i år?
”Det är en långsiktig plan, för oss är det viktigare att vi förvärvar rätt bolag än att det går snabbt. Det kommer förhoppningsvis att bli något förvärv även i år.”

Michael Halbye.
Finns det motsvarigheter till LRF Konsult i de andra nordiska länderna som ni skulle kunna köpa eller samarbeta med?
”Ja, det finns nordiska rådgivningsföretag men inget som liknar LRF Konsult vad gäller vår storlek och vår unika och starka position inom de gröna näringarna.”
Om och när ni gör förvärv, tittar ni särskilt efter konsultföretag med stark lokal förankring, eller kan det bli helt andra typer av byråer?
”Vi utgår ifrån våra kunders behov. När det gäller redovisningsbyråer bör de ha en inriktning mot småföretagare och ha samma syn när det gäller vikten av den lokala närvaron och den personliga relationen med kunden.”
Det har gått ett halvår sedan ni köpte den snabbväxande redovisningsbyrån Bokoredo. Ni har sagt att ni på utvalda kunder i Stockholm och Göteborg testar deras modell att lägga ut vissa arbetsmoment till konsulter i Indien. Hur går det?
”Det är fortfarande ett pilotprojekt och allt går enligt plan. Vi har en spännande tid framför oss med ökad digitalisering och automatisering.”
Ni har även sagt att ni ska lansera ett nytt namn och varumärke. När?
”Förhoppningsvis senast i sommar, eller i slutet av sommaren. Det kan bli efter att jag lämnat vd-posten.” (Tillträdande vd:n Rickard Westlund har en uppsägningstid från nuvarande arbetsgivaren Swedbank och hoppas kunna börja ”under våren”, RV:s anmärkning).
Du fortsätter i LRF Konsults styrelse. Ska du bli styrelseproffs?
”Det får framtiden utvisa. Jag har varit vd för LRF Konsult i fem år nu, och dessförinnan tio år på LRF, så det är dags att gå vidare. Jag kan tänka mig styrelsearbete, men även operativa uppdrag. Jag är ganska rastlös”.