Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

Efter riskkapitalets byråköp:

Intervju

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Nyligen lade Revisorsinspektionen ut en text på sin webbplats om ”ägande av registrerade revisionsbolag”.

”Vi har under ett par års tid fått frågor om detta, från bland annat advokatbyråer. Nu har frågan fått ny aktualitet i och med att Accru Partners köpt ett antal revisionsbolag”, säger Revisorsinspektionens chefsjurist Anders Ahlgren.

Accru Partners är den nya koncern inom redovisning, rådgivning, revision och skatt som Revisionsvärlden (som första media) skrev om i maj och som har tidigare KPMG-chefen Helene Willberg som ordförande. I private equity (PE)-kontrollerade Accru Partners ingår kombibyråerna Advise North i Luleå, Skellefteåbaserade Bright Norr och Östersundsbyrån Edlund & Partners. I gruppen ingår även flera renodlade redovisningsbyråer och skatterådgivare. Koncernen rekryterade nyligen som compliancechef Therese Andersson, tidigare affärsområdeschef på branschorganisationen FAR, se tidigare artikel.

Enligt Revisorslagen måste revisorer utöva sin revisionsverksamhet antingen i ett ”revisionsföretag” eller i ett ”registrerat revisionsbolag”. Ett revisionsföretag måste vara helägt av revisorer såväl styrelseledamöterna som vd:n ska vara revisorer. Ett registrerat revisionsbolag som drivs som AB får ha andra ägare, så länge revisorer kontrollerar mer än hälften av röstetalet i bolaget. Man kan alltså ha röstdifferentierade aktier som innebär att exempelvis en redovisningskoncern eller bred rådgivningskoncern äger det mesta av aktiekapitalet i bolaget, medan revisorerna har röstmajoritet.

Är det så Accru Partners löst detta?

”Ja, det är det”, säger Anders Ahlgren.

Han uppger att syftet med reglerna är att säkerställa att de icke-revisorer som blir ägare (i Accru Partners-fallet ytterst det danska private equity-bolaget Axcel), inte kan påverka revisionsverksamheten på att sätt som äventyrar oberoendet och revisionskvalitén i den ägda byrån.

När Revisionsvärlden skriver om ”revisionsnätverk” syftar vi oftast på internationella byrånätverk som exempelvis Deloitte och KPMG. Men Revisorsinspektionen (RI) använder begreppet ”nätverk” även om exempelvis ett private equity-bolag och dess investeringar.

”Bestämmelsen om nätverk är inte begränsad endast till andra revisionsföretag. I ett nätverk kan ingå exempelvis redovisningsbyråer, skattebyråer och juristbyråer”, säger Anders Ahlgren.

En revisor ska enligt revisorslagen beakta relationer, intressen och tjänster som finns inom det nätverk där revisorn är verksam och pröva om dessa kan rubba förtroendet för revisorns opartiskhet eller självständighet.

Innebär det att en revisionsbyrå inom Accru inte kan revidera en kund som har lagt ut redovisningen eller får skatteråd av en annan Accru-ansluten byrå?

”Så kan det vara. Det skulle också kunna innebära att en riskkapitalägd byrå inte kan revidera bolag som kontrolleras av samma riskkapitalbolag”, säger Anders Ahlgren.

Den revisionsbyrå som tar in private equity-ägande väljer alltså bort en del kunder, särskilt större sådana. Axcel är ett relativt litet PE-bolag med en handfull svenska portföljbolag vid sidan av Accrue Partners. Men enligt intresseföreningen SVCA äger riskkapitalbranschen (både PE- och venture capital-fonder) 1 166 portföljbolag, med cirka 265 000 anställda i Sverige.

”De revisionsföretag som ingår i ett nätverk har en skyldighet att underrätta Revisorsinspektionen om vilka andra företag som ingår i nätverket. Det gäller exempelvis om det riskkapitalbolag som deläger din byrå köper ett nytt portföljbolag”, säger Anders Ahlgren.

I Sverige finns bara enstaka exempel på att revisionsbyråer tagit in riskkapitalinvesterare, men internationellt kommer trenden starkt. Bland annat har både Grant Thorntons och Baker Tillys amerikanska medlemsbyråer PE-ägare.

Läs texten från RI.

Senaste från Revisionsvärlden