”Digitaliseringen av bolagsjuristfunktionen är fortfarande i sin linda”

För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?

Anna Byström. Foto EY.
Medan automatiseringsvågen sveper över exempelvis redovisning och revision spår många att juridik blir nästa sektor som ska effektiviseras med nya, digitala grepp. Inte oväntat står de stora konsultbyråerna på kö för att hjälpa bolagsjuristerna att effektivisera verksamheten. Revisionsvärlden fick en intervju med Anna Byström, Head of Digital Law och ansvarig för EY’s Legal Managed Services i Sverige.
Vad är Legal Managed Services?
”Det handlar om outsourcing av arbetsuppgifter som den interna bolagsjuristfunktionen normalt hanterar. Våra kunder kan lägga ut hela funktionen, men ofta handlar det om att outsourca delar. En undersökning som EY har genomfört visar att bolagsjurister pressas att göra allt mer med allt mindre resurser. Genom att outsourca delar av verksamheten kan bolagsjuristerna fokusera på sådant som tillför mest värde för bolaget. Hösten 2018 förvärvade vi firman Riverview Law (en brittisk uppstickarfirma, RV:s anmärkning) för att kunna komplettera våra traditionella rådgivningstjänster med en teknisk plattform för digitalisering av juristfunktionen.”
Och vilket är kunderbjudandet?
”Plattformen är ett digitalt verktyg som hjälper interna bolagsjuristfunktioner att få en översikt över alla frågor och uppgifter som behöver hanteras. Först när du får kontroll kan du skapa dig en bild av vilka uppgifter som behöver prioriteras och vilka som kan effektiviseras.”
Kan man inte nöja sig med att använda plattformen, utan att outsourca?
”Det kan man, men när du använder plattformen kanske du upptäcker att 60 procent av alla ärenden som hanteras inte är sådana som uppenbart skapar värde, utan utgör t. ex. administration, rapportering eller rutinmässig kontraktshantering. Då är det en god idé att outsourca det rutinmässiga för att istället kunna fokusera på de affärskritiska frågorna.”
Varför skulle outsourcing bli billigare?
”Genom outsourcing kan arbetsuppgifter fördelas på att effektivare sätt, t ex kan mer rutinmässiga arbetsuppgifter hanteras av billigare resurser, medan mer komplexa uppgifter hanteras av erfarna jurister. Förutom vår digitala plattform köpte vi i fjol Pangea3, ett bolag med hundratals jurister i bland annat Indien som kan utföra arbetsuppgifter mycket kostnadseffektivt. Antalet uppgifter som en bolagsjuristfunktion i en stor koncern behöver hantera är oändligt. Väldigt mycket handlar om att prioritera och se till att juristerna arbetar med rätt frågor.”
Hur vanligt är outsourcing av juridik?
”Vi har globala kunder för vilka EY sköter hela eller delar av juristfunktionen, alltifrån enklare bolagsärenden till juridisk rådgivning till ledningen i komplexa frågor och förhandlingar. Och vi har flera pågående dialoger med bolag i Norden angående användningen av vår digitala plattform. Vi ser att intresset i Norden är stort.”
Är det trögare i Norden än på andra marknader?
”Det skulle jag inte säga. De flesta bolagsjuristfunktioner outsourcar uppgifter i mindre skala. Men att ta stora outsourcing-grepp inom juridik är relativt nytt, även globalt.”
Vem är den typiska kunden som borde outsourca?
”Ett större bolag, t ex inom IT eller industri, som behöver göra effektiviseringar. Men vi ser också ett intresse från bolag med reglerad verksamhet, t ex telekom, bank och försäkring, där man behöver ha kontroll över sina legala och regulatoriska frågor, både för att ta till vara på affärsmöjligheter och för att minska sina risker.”
Jag gissar att EY inte är de enda som säljer Legal Managed Services till svenska kunder. Hur ser konkurrensen ut på det här området?
”Det finns redan idag en rad verktyg på marknaden och vi kommer garanterat se en ökning av tjänster inom området, framför allt från de andra Big 4-firmorna. Digitaliseringen av bolagsjuristfunktionen är fortfarande i sin linda.”
Erbjuder de stora svenska advokatbyråerna något liknande?
”De flesta större advokatbyråer använder någon form av digitala verktyg för specifika situationer, exempelvis inom due diligence. Man vi har hittills inte sett någon byrå som har en legal operations plattform som liknar vår.”