”Det är många som drar i den här typen av experter”

För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?

Steve Payne
Nordiska banker investerar som aldrig förr i system och arbetssätt mot penningtvätt. Bara Swedbank spenderade 1,1 miljarder kronor på penningtvättsutredningar under 2019. Konkurrenten Nordea har sedan 2015 investerat otroliga 7 miljarder kronor på risk- och complianceområdet, varav 4 miljarder varit öronmärkta för åtgärder mot penningtvätt. Åtgärder mot finansiell brottslighet, på engelska AML eller Anti Money Laundering, är därför ett snabbt växande konsultområde. Revisionsvärlden fick en intervju med Steve Payne, Nordic Leader för rådgivning inom Financial Services på Deloitte.
”Bekämpning av penningtvätt är högt på agendan och kommer att förbli så under överskådlig tid. Alla nordiska banker investerar tungt inom AML, inte minst efter att penningtvättsanklagelserna i Baltikum dök upp”, säger Steve Payne.
Han uppger att Deloitte bara i Stockholm har närmare 150 konsulter inom bank, finans och försäkring, och att många av dem kan beskrivas som AML-experter. Bara inom Steve Payne:s egen avdelning, Consulting – Financial Services arbetar över 50 konsulter och inom Risk Advisory ytterligare 50. Till dessa kan läggas cirka 20 inom Business Process Solutions (BPS) och kanske 30 revisorer specialiserade på finanssektorn.
”Jag började här på Deloitte 2015, då var vi runt en fjärdedel så många, så vi har har vuxit snabbt. Man ska dock inte glömma att finanssektorn är stor. Det är inte bara banker utan även fondförvaltning och försäkring.”
Ni är alltså cirka 150 finansexperter på Deloitte. Addera liknande medarbetare på de tre andra stora revisionsbyråerna, alla nischfirmor plus specialiserade advokater. Det måste finnas över 1000 bank och finans-konsulter bara här i Stockholm?
”Det kan låta mycket, men om du betänker hur viktiga banker är och vad de gör är det inte en särskilt hög siffra. Man ska även komma ihåg att det finns olika typer av konsulter. Vissa delar av konsultmarknaden handlar om att kunden köper kapacitet, banken skulle kunna göra jobbet men har inte egna resurser. Andra delar är strategisk hjälp och systemplanering som kunden skulle ha mycket svårt att göra själv.”
Hur stor är konsultmarknaden inom anti-penningtvätt i Sverige, räknat i pengar?
”Den är stor. Samtidigt ska sägas att bankerna vill, och bör, göra merparten av jobbet själva. Konsulterna bistår med att planera och bygga processerna. Och inte minst med att ta in best practice från andra länder och regioner.”
Vilka länder är det de nordiska bankerna lär av?
”När det gäller utvecklingen på regelsidan är USA och UK och deras banker oftast längst fram. När det handlar om betalningar och nya modeller för hur banker möter kunden ligger Asien ofta först.”
Finns det något av det ni gör i Norden som Deloitte kan använda i andra delar av världen?
”Kanske inte inom banker och penningtvätt, men på närliggande områden finns goda exempel. Jag tänker på hur fintechbolag som Klarna, Bambora och iZettle utvecklar nya betalningsmodeller.”
Med tanke på att stormen kring Swedbanks penningtvättshärva tycks ha kulminerat i fjol, tror du att konsultmarknaden inom AML nådde toppen 2019 och kanske backar i år?
”Det är inte säkert. Att motverka penningtvätt är ett arbete som hela tiden måste förfinas. Du kan inte investera i ett fint system och sedan luta dig tillbaka. De kriminella prövar hela tiden nya knep. Bankerna kommer att behöva konsulthjälp även framöver.”
Enligt Steve Payne är det svårt att hitta kompetens med erfarenhet inom anti-penningtvättsområdet, både för banker och konsultbyråer.
”Det är många som drar i den här typen av experter. Det kan vara allt från finansbolag och storbolag till spelbolag. Det är därför vi på Deloitte ofta tar in expertis från andra länder i våra projekt.”
Samtidigt hoppar det upp diverse nischfirmor på AML- och complianceområdet. Under 2019 knep den oberoende nischfirman Forensic Risk Alliance (FRA) ett prestigeuppdrag framför näsan på EY om att utreda misstänkt penningtvätt i Swedbank. Firman öppnade därefter ett Sverigekontor i centrala Stockholm. Och i oktober listade Transcendent Group, ett konsultbolag specialiserat på GRC (Governance Risk and Compliance), aktien på First North.
”Många nischkonsulter är väldigt duktiga inom sina respektive områden. Vi och de andra big four erbjuder hela paletten av tjänster – från revision, via M&A och juridisk rådgivning, till specialistkompetens inom bank inom Consultancy och Risk Advisory”, säger Steve Payne.
Även om 2019 var året då penningtvättsfrågor stod i det svenska strålkastarljuset som aldrig tidigare, är finanssektorn van att hantera diverse regleringar. Basel 3, Basel 4, Mifid2 är bara några av regelkomplexen som hanterats det senaste decenniet, inte sällan med konsulthjälp.
”Det startade med finanskrisen 2008, sedan har det bara rullat på”, säger Steve Payne.
Är bankernas fokus på penningtvätt något specifikt nordiskt eller arbetar ni mycket med AML även internationellt?
”Arbetet mot penningtvätt har varit ett viktigt tema inom bankindustrin under lång tid, och i de flesta länder. Många banker har dragits in i någon typ av skandal som rör ekobrott. Jag tror man kan säga att de nordiska bankerna kollektivt har legat efter och att de nu jobbar hårt för att hinna ifatt sina internationella kollegor inom detta område.”
Han hoppas att fokus i debatten om penningtvätt och ekobrott kan breddas och inte bara handla om bankerna.
”Bankerna måste spela en nyckelroll när det gäller att jobba mot penningtvätt, men det finns många andra viktiga aktörer som inte får glömmas bort, inte minst på myndighetssidan. Banker, polisen och myndigheter måste jobba sida vid sida”, säger Steve Payne.