Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

”Det räcker inte att vi har en Zlatan, alla roller måste samverka”

Intervju

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Patrik Anderbro

Patrik Anderbro är ett par minuter sen till intervjun på huvudkontoret på Vasagatan i Stockholm.
”Jag startade i god tid från Västerås men fastnade i ett vägarbete precis här utanför”, ursäktar sig KPMG-chefen.
Anderbro är van vid pendlandet. Han bor i Västerås men har på senare år arbetat allt mer i Stockholm. Anderbro sitter i KPMG:s ledningsgrupp sedan 2013 och i branschorganisationen FAR:s styrelse sedan i fjol. Men fram till slutet av maj, när han utnämndes som vd, verkade han framför allt från Västeråskontoret.

Är det en fördel eller en nackdel att ha ena foten utanför huvudkontoret?

”Jag ser bara fördelar. Hälften av våra anställda verkar faktiskt utanför Stockholm och historiskt har SME-delen (delen för små och medelstora företag, Revisionsvärldens anmärkning) över tid varit den helt klart mest stabila delen av KPMG.”

Anderbro ger ett massivt intryck. Han är 198 cm lång, väger över 100 kg och har ett fast handslag.
Han är uppvuxen i Eskilstuna men bor i Västerås sedan tiden som bandyspelare på elitnivå. Under flera år i början av 2000-talet var Anderbro skyttekung i Västerås SK. Inför säsongen 2008-2009 hade han ursprungligen tänkt sig att lägga ned spelarkarriären efter 17 säsonger i den högsta serien, men när flera andra spelare lämnade klubben bestämde han sig för att som 37-åring göra en sista säsong. Själv beskrev han sig som en ”nödlösning”. Men i mars 2009 vann Västerås SM-finalen mot Edsbyn. KPMG-chefen gjorde två av målen.

Har du några erfarenheter från idrotten som du har nytta av som vd?

”Absolut. I ett lag gäller det att nyttja de spelare man har för att laget ska kunna utföra den bästa möjliga prestationen. Det är litet samma sak i ett företag. Det räcker inte att vi har en Zlatan, alla roller måste samverka. Och för att det ska gå måste alla individer vara införstådda med hur de medverkar till helheten.”

Patrik Anderbro efterträdde Magnus Fagerstedt som rekryterades som vd 2017 efter en lång karriär på EY. Fagerstedt lämnade KPMG i slutet av mars – med omedelbar verkan. Anderbro utsågs två månader senare, i slutet av maj.

Blev du överraskad över att bli erbjuden vd-jobbet?

”Jag blev mest glad. Jag strävar hela tiden efter att utvecklas: Jag hade suttit i företagsledningen i sex år, när jag fick chansen att bli vd tackade jag ja direkt.”

Anderbro är auktoriserad revisor inriktad på ägarledda bolag och kommer närmast från rollen som chef över KPMG:s verksamhetsområde SME. Första månaden som vd har Anderbro gjort en presentationsturné och besökt en rad större kontor i Göteborg, Malmö, Sundsvall och Örebro.

”Det har varit en intensiv start, med mycket lyckönskningar och positiv energi. De flesta ute i landet känner ju mig sedan tidigare, eftersom jag haft dessa kontor under mitt ansvarsområde. Nu gissar jag att smekmånaden är slut”, säger Patrik Anderbro med ett snett leende.

Vad hoppas de att du ska göra?

”Många, kanske särskilt de yngre, vill att vi ska jobba mer tillsammans allt ännu bättre nyttja alla de kompetenser vi har i företaget. Där har vi mer att göra och detta är något jag själv brinner för.”

Handlar det om att rådgivning och revision kan samverka mer?

”Delvis. När det gäller de mindre bolagen vill vi få in mer och mer rådgivning i erbjudandet. När det gäller storbolagen är vi ju antingen revisorer eller rådgivare och där upplever jag att vissa konkurrenter ibland varit skickliga på att samverka inom rådgivning. Vi är väldigt skickliga individuellt, men vi kan göra mer för att få till ett ännu bättre helhetserbjudande”, säger Patrik Anderbro.

En form av lagarbete som Anderbro varit inblandad i på senare år har varit att vända den negativa trenden inom storbolagsrevision. I början av 2010-talet reviderade KPMG ett 20-tal av Stockholmsbörsens största bolag. För något år sedan hade antalet minskat till 14, nu har siffran ökat till 16, enligt databasen Retriever.

Vad var det som hände?

”Det har att göra med två saker. Dels en generationsväxling där ett antal väldigt starka individer dragit in väldigt många affärer. Där har vi inte varit tillräckligt duktiga och snabba när det gäller att hantera generationsväxlingen. Dels handlar det om rotationsreglerna, där vi varit tvungna att lämna vissa uppdrag vi haft väldigt länge. I det senare fallet tycker jag dock att vi haft en framförhållning och en strategi som fungerat hyfsat.”

Vad gjorde ni för att vända den negativa trenden?

”Vi satte en långsiktig plan. Det handlar om teknikstöd som ligger i framkant. Där tycker jag att vi kommit långt, bland annat inom AI-stöd. Det handlar också om att bygga attraktiva team. Om det förr ofta var enskilda individer som nästan personifierade revisionserbjudandet kan vi nu visa upp en mycket bättre helhet.”

Arbetet med att vända trenden inom storbolagsrevision har letts av den tidigare vd:n Magnus Fagerstedt. Han tvingades enligt Revisionsvärldens källor bort, enligt KPMG:s ordförande Björn Hallin hade beslutet att göra med ”strategiska vägvalsfrågor” som ställdes på sin spets. Om vägvalsfrågorna handlade om storbolagsrevision ska vara osagt. Enligt Anderbro har den nuvarande strategin mejslats ut under flera år och ligger fast. Ytterligare en person bakom storbolagsstrategin är chefen för revision Johan Dyrefors. Han gjorde i början av 2018 en uppseendeväckande comeback i ledningsgruppen. Dyrefors var en gång påskrivande revisor i HQ och har de senaste åren tvingats lägga mycket tid på de två jättelika domstolsprocesser som utspelat sig i efterdyningarna av Finansinspektionens omtvistade beslut att likvidera bolaget 2010. I fjol sattes punkt för den utdragna skadeståndstvisten mellan HQ AB och bland annat KPMG, genom en förlikning.

”Så fort vi städat undan HQ-ärendet kunde vi förmå Johan att komma tillbaka och hjälpa oss att växa revisionsaffären. Han är mycket skicklig och har varit med att utveckla vår nuvarande strategi.”

Kan du ge exempel på sektorer där ni vill bli starkare?

”När det gäller revision av bank och finans har vi för dålig hit rate. Här vill vi göra ett omtag. Men det ska sägas att vi i stället varit framgångsrika på rådgivningssidan.”

Hur mycket betyder de största revisionskontona?

”Just nu är det inte en jättestor del av våra intäkter, nu är det mellansegmentet som står för den största delen av intäkterna inom revision. Samtidigt är det viktigt att synas bland de största. De största börsbolagen har en ambition att ligga i framkant och arbeta med de bästa. Även den enskilda revisorn utmanas av att jobba med de största, så visst är det viktigt.”

I samband med vd-tillträdet utsågs Jenny Barksjö Forslund som Anderbros efterträdare som chef för verksamhetsområde Små och medelstora företag (SME). Ulf Borgcrantz, sedan januari Chief Digital Officer på KPMG, lyftes därefter upp i KPMG:s ledningsgrupp.

Är flera förändringar på gång i ledningsgruppen?

”Ja, det är en pusselbit som saknas. Vi söker en HR-direktör, för att vi ska kunna ligga ännu mer i framkant när det gäller att rekrytera och utveckla medarbetarna. Jag hoppas att vi kan ha en ny HR-direktör på plats i ledningsgruppen till årsskiftet”, säger Patrik Anderbro.

En HR-relaterad fråga som Anderbro lyfter fram är behovet av yngre chefer och delägare. Ett exempel är Sven Cristea, 32 år och nybliven partner som kallar sig #Tillväxtrevisorn i sociala medier.

”Nästa generation medarbetare kommer inte nöja sig med att peaka vid 50. Här måste vi mycket tidigare få in yngre i ledande roller. Även gärna ta in yngre delägare om det går. Det gamla gardet som pensionerade sig för ett par år sedan var nog ofta kring 30 när de kom in som delägare. Sedan har snittåldern för nya delägare successivt höjts och höjts tills den blev närmare 50. Det där behöver vi vrida om igen”, säger Patrik Anderbro, själv 47 år.

Fagerstedt startade en rådgivande kommitté av yngre medarbetare ”New generation round table”, ett bollplank åt företagsledningen. Behåller du det?

”Det där är ett bra och viktigt initiativ och det vill vi såklart behålla och förhoppningsvis utveckla. Vi kommer att arbeta hårt med alla aspekter av mångfald och inkludering.”

Ni har två idag två kvinnor i ledningsgruppen och två i styrelsen. Det är en tredjedel kvinnor i båda grupperna. Är det tillräckligt?

”Nej, där är vi inte nöjda. Att det ser ut som det gör idag beror på gamla synder, hur vi lyckats att motivera och behålla kvinnliga talanger. Där ska vi göra ett omtag. Min ambition är att ha 50 procent kvinnor i ledningsgruppen, det vet jag är målet även när det gäller styrelsen. Även i delägarkretsen har vi för få kvinnor, men det vänder vi inte på ett år eller två. Det är ett långsiktigt arbete.”

Revisionsvärlden har tidigare skrivit om hur KPMG drabbats av avhopp i Nässjö, Lidköping och Skellefteå. Den utlösande faktorn tycks ha varit KPMG:s försäljning av redovisningsdelen till Aspia, som inte gillades av alla. I flera fall har revisorer och redovisningskonsulter hoppat av för att kunna fortsätta att arbeta tillsammans.

Förstår du som SME-revisor hur de tänker som gärna vill driva kombibyrå?

”Jag förstår hur de tänker men -med all respekt – jag tänker inte på samma sätt. Vi vet att många av våra konkurrenter investerar stora resurser i redovisningsaffären. Det kommer att bli väldigt tuff konkurrens där. Jag har svårt att se att vi skulle kunna driva både redovisnings- och revisonsaffären framåt och vara bäst i klassen. Läget var rätt för oss att göra den här affären och fokusera på revisions- och rådgivningssaffären.”

Även Aspia har drabbats av avhoppen. Vad har de sagt?

”Jag vet inte om Aspia sagt något. Det är en del den här typen av affärer, några kommer att välja att göra något annat.”

Aspia har inte bråkat om köpeskillingen?

”Nej.”

Nu ska du till Almedalen (seminarieveckan som pågår för fullt när denna artikel publiceras). Vad har du på agendan?

”Jag vill mest lyssna in vad intressenter kring KPMG har att säga och titta vad de andra byråerna har för sig. Jag har varit i Almedalen något år tidigare men som SME-chef tyckte jag inte att det var så relevant för mig. Som vd är det en annan sak. Jag hade inte planerat att åka till Visby, men när jag fick det här jobbet blev jag inkastad i elfte timmen kan man säga”, avslutar Anderbro med ett skratt.

Senaste från Revisionsvärlden