Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration.

Ditt konto

Sök

”Det gäller att bygga nätverk och bli insläppt i relevanta sammanhang”

Intervju

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

EY:s tidigare skattechef Helena Robertsson har från den första juli i år globalt ansvar för nätverkets erbjudande gentemot familjeföretag och deras ägare – Global Family Enterprise Leader. Revisionsvärlden fick en intervju.

Varför är kundgruppen familjeägda företag intressant för EY?

”Det som skiljer familjeföretag från vanliga entreprenörsledda företag är att det finns en dynastisk ambition, alltså ett intresse av att lämna över företaget i nästa generation. Typiska frågor som då kommer upp är successionsplanering, att träna och förbereda yngre familjemedlemmar för ägarrollen och att utveckla och formalisera ägarstyrningsmodeller.”

Är detta nya frågor för EY?

”Nej, den traditionella revisorn hade ofta detta med sig. Revisorn var ofta trusted advisor i familjeföretag. I takt med att revisorerna på de stora byråerna blev så specialiserade uppfattar jag att revisionsbranschen tappat litet av den här rollen. Nu vill vi komma tillbaka”, säger Helena Robertsson.

Hon ser att alla stora revisionsbyråer just nu vässar sina erbjudanden till familjeföretagen. Ett skäl är rotationsreglerna för revision, som gör att en rad större familje- eller stiftelseägda koncerner bytt eller kommer att byta revisionsbyrå. För den byrå som tappar revisionen är det kanske extra viktigt att ha ett bra och tydligt rådgivningserbjudande.

Ett aktuellt exempel är att KPMG nyligen tog tillbaka revisionsuppdraget från EY i jättekoncernen Ingka Group, som driver 367 IKEA-varuhus över hela världen. Här kan EY eventuellt behålla en del rådgivningsuppdrag. I just Ingka Group-fallet tycks det dock inte vara rotationsreglerna som föranledde byråbytet .

Konkurrerar revisionsbyråerna med banker, family offices och fristående förmögenhetsförvaltare om att vara trusted advisor?

”Ja, och även advokatbyråer konkurrerar om dessa uppdrag. En konkurrensfördel vi har gentemot bankerna är oberoendet, en revisionsbyrå förvaltar aldrig pengar. Och i jämförelse med advokaterna har vi en mycket bredare produktpalett och ett brett internationellt nätverk”.

Hur kan ni i Sverige dra nytta av det internationella EY-nätverket när det gäller familjeföretagen?

”I exempelvis Tyskland, Storbritannien och Benelux-länderna finns en lång tradition av att stötta familjeföretag. Ett exempel är ett uppdrag att upprätta ägarstatuter åt ett svenskt familjeföretag, då fick vi in värdefull erfarenhet utifrån.”

I fiktion är familjeföretaget ibland en sorts nav för intriger och förvecklingar. Från Thomas Manns Buddenbrooks till den aktuella BDO-serien Succession. Du som har viss inblick i de riktiga familjerna – överträffar verkligheten dikten?

”Jodå, jag sett flera exempel på komplexa konflikter inom familjeföretag, där verkligheten nog ibland faktiskt överträffar dikten”.

Hur kommer det sig att du har blivit Global Family Enterprise Leader, om nu Tyskland och Storbritannien har längre erfarenhet att arbeta med den här kundgruppen?

”Många av Sveriges mest välskötta och framgångsrika företag, både på och utanför börsen, kontrolleras av familjer. Jag tänker på IKEA, H&M, Axel Johnson, Wallenbergsfären och Lundbergsfären. Jag tror att man internationellt ser Sverige som föregångsland när det gäller engagerade och ansvarstagande familjer som ägare i näringslivet.”

Hur marknadsför man dessa tjänster?

”Det gäller att bygga nätverk och bli insläppt i relevanta sammanhang. Jag brukar försöka besöka Visby under Almedalsveckan. Tennisveckan i Båstad och Falsterbo Horse Show är andra viktiga återkommande event.”

Revisionsvärlden skrev i fjol om Katharina Andresen, norsk miljardär och arvtagerska till investmentbolaget Ferd. Hon gjorde praktik på EY i Oslo och tycks bland annat ha varit dragplåster på norska EY:s kundseminarier för familjeföretag – riktade just till nästa generationens ägare. Har ni kunnat samarbeta med någon ung svensk miljardär på liknande sätt?

”Inte direkt, men även i Sverige arbetar vi aktivt med nästa generations ägare. Bland annat har vi haft svenska deltagare i ett utbildningsprogram vi kallar EY NextGen Academy. I fjol var det bland annat ett flerdagars utbildningsprogram vid Bocconi-universitetet i Milano. Deltagarna kommer från hela världen och vill förbereda sig på att ta över sina familjeföretag. De bygger även väldigt bra nätverk”, säger Helena Robertsson.

Robertsson är utbildad ekonom, inte jurist, men hamnade ändå i skattefacket. Under 17 år arbetade hon för KPMG-bland annat som chef över affärsområdet skatt. Sedan fem år är hon skattepartner hos EY.

”Jag har alltid varit intresserad av familjeföretag. Även om jag kommer från skattesidan har jag alltid försökt att arbeta brett”, säger Robertsson.
Hon betonar att erbjudandet till familjeföretagen – Family Enterprise services – använder hela EY:s tjänstepalett, inte bara skatt.

Var är det som lockar med familjeföretag?

”Hela 85 procent av världens företag är just familjeägda, men det är bara 3 procent som förblir i släkten till 3:e generationen. Inte minst digitaliseringen innebär utmaningar för många av de här företagens affärsmodeller, även om den så klart även ger nya möjligheter.”

Senaste från Revisionsvärlden