Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration.

Ditt konto

Sök

”Chockerande hur mycket som hanteras manuellt”

Intervju

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Project Cosimos vd laddar med en stor kaffe inför Revisionsvärldens intervju. Våren har varit hektisk.

”Ta helst inga foton, vi skickar en pressbild. Jag känner mig rätt sliten”, erkänner Henrik Karlsson.

Nyligen slutförde han en investeringsrunda där bolaget fick in 3 Mkr i kontanta medel från it-investerarna Emilio Dauvin och Alexandra Lövgren. Dessutom bidrog Microsoft och Google med värdefullt utrymme på it-jättarnas enorma servrar.

”Regelstyrda datasystem har funnits sedan 50-talet. De fungerar bra för automatisering som inte präglas av alltför många valmöjligheter och dataformat som inte ändras. AI är en nyare teknik som styrs av neuron-nät, vilket simulerar hur hjärnan är uppbyggd. Det kräver mycket stor beräkningskapacitet, men har den fördelen att systemet kan anpassa sig. Kopplingar och viktning kan förändras”, säger Henrik Karlsson.

Project Cosimo startade 2016 och utvecklar system för maskininlärning, det som brukar kallas AI eller artificiell intelligens. Företagsnamnet kommer från Cosimo di Giovanni de’ Medici, renässansmannen och florentinaren som fick den dubbla bokföringen att slå igenom.

”Det var han som skapade det moderna företaget. Vår ambition är att avsluta det moderna företaget – med AI”, säger Henrik Karlsson och ler.

AI anses lämpa sig väl för att automatisera bokföring, lönehantering, ja egentligen det mesta som sker på en ekonomiavdelning eller för den delen en redovisningsbyrå.

”Ett bra exempel är avstämning av transaktioner. Om det saknas datum eller om det blivit avrundningsfel kan AI ofta lösa detta på samma sätt som en redovisningsekonom hade löst det. Ett strikt regelbaserat system klarar inte det”, säger Henrik Karlsson.

Hans företag vill hjälpa stora företag att automatisera med AI in house. På sätt och vis kan bolaget beskrivas som ett alternativ till outsourcing. Outsourcingjättar som Azets och Accountor har mycket stora rationaliseringsvinster att göra med automatisering tack vare de stora mängder transaktioner som genomförs varje dag. Men Henrik Karlsson är inte imponerad av den automatiseringsnivån han ser där.

”Det är chockerande hur mycket som hanteras manuellt. Allt för ofta har de löst uppgifterna med låglönepersonal, i stället för att automatisera. I min värld måste all data in i AI-systemen. Vi ser framför oss ett självkörande kontor. Redan idag kan 90 procent av arbetet på en ekonomiavdelning göras billigare, effektivare och bättre med AI. Vår långsiktiga vision är att avskaffa alla jobb. Även ditt och mitt”, säger Henrik Karlsson och ser plötsligt allvarlig ut.

Project Cosimo driver ett automatiseringsprojekt hos ett ännu så länge hemligt storföretags ekonomiavdelning. Det handlar om att i första steget automatisera koncerninterna avstämningar. Därefter står en mängd andra processer på tur.

Trots att Henrik Karlsson arbetar mot stora företag följer han utvecklingen när det gäller bokföringstjänster som riktar sig gentemot mindre bolag. Exempelvis arbetar aktörer som Dooer och 24sevenoffice med AI, det gör troligen även de stora redovisningsbyråerna.

”Det kommer stora förändringar och de kommer snabbt. Det är ett enormt pristryck på småföretagssidan, mer och mer priskonkurrens. Vissa av dessa aktörer erbjuder gratis bokföring. Oavsett vilket bokföringsprogram eller redovisningsbyrå ett småföretag använder kommer AI på sikt att ta över många moment inom ekonomin. Det är som när Excel kom – 10 000-tals människor omskolade sig eftersom ingen längre behövde räkna ihop summan av 1000 rader.”

Hur långt har man kommit när det gäller automatisering i småföretagssegmentet, jämfört med storbolag som ni arbetar med?

”Jag har ingen detaljkunskap om dem, men det är ingen tvekan om att småföretagen ligger långt efter storföretagen i digitaliserings- och automatiseringsgrad. Storföretag och småföretag skiljer sig mycket åt även om det i grunden är samma typ av uppgifter”.

Jämfört med annan mjukvara finns det ganska få exempel på bokföringsprogram som slår internationellt, i alla fall utanför den anglo-saxiska världen. Varför?

”Jag håller med om att det går långsamt, även inom bokföring går det säkert att göra program som fungerar i olika länder. Grunderna i bokföring är desamma överallt. Inom AI löses problem med olika lagstiftning och olika språk på samma sätt som en människa skulle lösa det. Systemen anpassar sig till nya förhållanden.”

Kommer Microsoft eller Google att ta fram billiga molnbaserade bokföringsprogram som funkar i Sverige?

”Där är jag tveksam. Olika företag är bra på olika saker. Det var inte Google som grundade det bästa sociala nätverket. Och IBM tog inte fram de mest populära systemen för internetsök. Jag tror att Microsoft och Google vill samarbeta med bolag som vårt. Det är därför de sponsrar Project Cosimo.”

Det är svårt för kunden att se någon större skillnad på outsourcingbolag och redovisningsbyråer i själva tjänsten. De konkurrerar mycket med priset. Tror du att de kommer att försöka utveckla egna AI-lösningar för att kunna erbjuda kunderna mer unika tjänster?

”Nej, de gör rätt i att fokusera på rådgivning och att ta hand om kundrelationen. Att ta fram mjukvara är bara en del. Det är svårt till och med för en stor aktör som PwC Business Services att upprätthålla full kompetens inom mjukvaruutveckling. Just nu är det för få människor som kan programmera den nya typen av maskininlärningssystem. Globalt saknas det hundratusentals AI-specialister på en glödhet arbetsmarknad.”

Senaste från Revisionsvärlden