“Aspia går enligt plan”
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Redovisnings- och rådgivningsjätten Aspia har släppt ett bokslut för största bolaget Aspia AB. Det omfattar Aspias första halvår som fristående bolag. Omsättningen för den sexmånadersperiod som slutade den 31 december 2018 uppgick till 484 Mkr. Resultatet efter finansnetto landade på minus 90 Mkr. Bokslutet omfattar bara den redovisnings- och löneverksamhet som köptes loss från PwC, inte de tre stora förvärv som gjordes därefter: KPMG:s redovisnings- och lönedel, lönespecialisten DLN samt skatterådgivaren Skeppsbron Skatt.
Ni omsatte en miljard kronor på årsbasis vid avknoppningen, och två gånger 484 Mkr är 968 Mkr. Har omsättningen minskat organiskt efter att ni blev fristående?
”Det blir fel att jämföra de sex månaderna som bokslutet omfattar med årsomsättningen när vi tillhörde PwC. Främst eftersom det finns en säsongseffekt då högsäsongen i redovisningsaffären är första halvåret. Vi har även tagit kostnader för uppstart av flera stora projekt för att på sikt få ett ännu mer modernt it-landskap och effektivare arbetsprocesser”, säger Aspias ordförande och vd Jan Frykhammar till Revisionsvärlden.
När ni hörde till PwC växte verksamheten organiskt med 8 procent i flera år. Kan du säga om ni växer organiskt även efter ägarskiftet?
”Jag vill inte ge några detaljer, men jag kan säga så mycket som att Aspia går enligt plan. Både ledning och ägare är nöjda med verksamheten”, säger Jan Frykhammar.
Kan du säga något om marknaden generellt?
”Redovisningsmarknaden växer absolut, sedan kan man diskutera om tillväxten det senaste året varit 15 procent eller snarare kring 5 procent. Jag lutar kanske åt det senare. Tillväxten drivs av nya och växande företag, framför allt i litet större städer. Inom lön ser vi att både marknaden och vår egen affär växer”, säger Jan Frykhammar.
Det finns aktörer som erbjuder småföretag gratis redovisningsmjukvara. Märker ni av någon prispress på redovisning?
”Vi måste alltid vara på tårna och anstränga oss för att vara relevanta. Jag tror att småföretagen förstår att inget här i världen är gratis, och den målgruppen vi vänder oss till har behov och ser ett värde med vår lokala närvaro och nivån på vårt digitala erbjudande Rent generellt ser jag ingen prispress som beror på överetablering på redovisningsmarknaden”, säger Jan Frykhammar.
Av bokslutet framgår att moderbolaget Aspia Group gjorde ett aktieägartillskott på 80 Mkr i fjol. I bokslutet anges 75 Mkr som extraordinära kostnader i samband med ägarskiftet.
”Det är dels kostnader som har att göra med lanseringen av varumärket Aspia, som rebranding av kontor etc, men även byte av it-miljö. Vi är fortfarande beroende av PwC:s it-miljö och efter förvärven har det blivit ännu mer komplext.”
Ni gjorde tre stora förvärv i fjol, KPMG:s redovisnings- och lönedel, DLN och Skeppsbron Skatt. Vilket är du mest nöjd med?
”Jag är väldigt nöjd med de tre verksamhetsgrenar vi har idag. Vi har redovisningen från PwC och KPMG, löneerbjudandet som vi baserar på PwC, KPMG och DLN och skatteerbjudandet från Skeppsbron Skatt. Jag är lika nöjd med alla verksamheter, och nu gäller det att hitta möjligheter till korsförsäljning mellan verksamhetsdelarna och ta fram attraktiva paket till kunderna. Vi ser till exempel en stor efterfrågan på skatterådgivning bland våra lönekunder.”
Blir ert nästa förvärv i något annat nordiskt land?
”Vi har redan ett visst fotfäste i Finland, Norge och Danmark genom vårt förvärv av DLN:s löneverksamhet. Just nu handlar vår strategi om att växa organiskt och att i första hand att stärka vår verksamhet i Sverige och befintlig verksamhet i Norden. Om rätt möjligheter uppstår framöver kan det bli aktuellt att titta på förvärv, förutsatt att det ligger i linje med vår långsiktiga strategi.”
Jan Frykhammar rekryterades som ordförande till Aspia av huvudägaren IK Investment Partners. Han är konsult och styrelseproffs efter en lång karriär inom Ericssonkoncernen. Bland annat var han Ericssons finansdirektör under flera år. I mars gick han hastigt in som tillförordnad vd i Aspia efter att styrelsen entledigat förre vd:n Magnus Eriksson med omedelbar verkan, se tidigare artikel.
Varför entledigades Magnus Eriksson så snabbt?
”Bolag behöver olika typer av ledarskap i olika stadier. Med den tillväxtresa Aspia står inför så bedömde styrelsen och huvudägaren att det behövdes en ledare med en annan profil, erfarenhetsbas och nya influenser.”
Hur går det med rekryteringen av en ny ordinarie vd?
”Det går framåt. Det viktigaste är inte att det går snabbt utan att vi hittar rätt person.”
Du har varit tillförordnad vd för Aspia i ett halvår nu. Har du blivit kvar längre än du trodde när du hoppade in?
”Det skulle jag inte säga. Man måste räkna med att en sådan här process kan ta tid. Först gäller det att hitta rätt vd, sedan har denne oftast sex månaders uppsägningstid.”
Du har ju flera andra styrelseuppdrag, hur går det att kombinera med jobbet som vd för Sveriges största redovisningskonsult?
”Jag har fått disponera om mina andra engagemang. Aspia är definitivt det bolag jag arbetar mest med just nu.”