”95 procent av företagen kommer att behålla sin redovisningskonsult”
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Revisions och redovisningsbyrån Revidecos vd Erik Emilsson tror att den erfarne redovisningskonsulten har en jättemöjlighet att bli småföretagarens vägvisare till den automatiserade redovisningen.
”Automatiserad redovisning fungerar, även om den är i sin linda”, säger Erik Emilsson.
Revideco har cirka 50 anställda på tre kontor: Stockholm, Göteborg och Skellefteå. Vd:n och grundaren Erik Emilsson anser att det förenklat finns tre sätt för ett mindre bolag att sköta bokföring och administration:
- Det manuella pappersbaserade sättet att arbeta, som är på god väg att försvinna.
- Digital redovisning. Fakturor och kvitton scannas, kunden eller en redovisningskonsult bokför med hjälp av programmet som föreslår konton. Här befinner sig många småföretag idag.
- Systemet programmeras för att mer eller mindre utan övervakning klara företagets administrativa flöden. Systemet riggas för att ta emot och betala e-fakturor, sköta löneutbetalningar etc.
Den automatiserade redovisningen beskrivs ibland som det stora hotet för redovisningskonsulten, men Erik Emilsson, som själv är auktoriserad revisor, pekar hellre på möjligheterna.
”Vi har hjälpt flera kunder genom deras automatiseringsprocess. Någon har kört automatiserad redovisning i snart två år. Vår erfarenhet är att kunden inte försvinner”, säger Erik Emilsson.
Han tillstår att själva redovisningsjobbet är borta, men det jobb som är kvar är kvalificerat.
”Ett behov som uppstår hos det mindre företaget som automatiserat är en människa som hjälper vd att analysera de rapporter som kommer ut. Egentligen är det sådant som en ekonomichef eller controller gör i större bolag”, säger Erik Emilsson.
För Revideco kan det handla om minst 1-2 timmar kvalificerad rådgivning i månaden, per kund.
”I många fall kommer detta att vara en annan typ av person än den som tidigare satt och bokförde. Manuell bokföring är ju en lågpristjänst, medan den här analystjänsten som jag talar om bäst utförs av en redovisningskonsult med kanske 10 års erfarenhet, eller kanske en revisor”, säger Erik Emilsson.
De Revidecokunder Emilsson talar om använder främst PE Accounting, ett bolag som beskriver sig som en ”komplett redovisningsbyrå” och som i likhet med exempelvis Wint och Dooer utvecklat en egen mjukvara.
Varför säljer inte PE Accounting själva de där rådgivningstimmarna? Eller för att ställa frågan litet annorlunda: Varför skulle den traditionella redovisningsbyrån vara en mer trovärdig rådgivare än automatiseringsföretaget?
”Den lokala redovisningskonsulten eller revisorn har ett par trumfkort – bättre kännedom om kunden och lokal närvaro. Företagaren vill träffa sin rådgivare. Det kan handla om komplexa frågor: Ska jag sätta av en del av resultatet till en periodiseringsfond? Hur mycket utdelning kan jag ta ut? Borde jag anställa någon? Ska vi börja sälja i USA?”, säger Erik Emilsson.
Hans tror att bolag som PE Accounting, Wint och Dooer, som idag i viss mån försöker vara både redovisningsbyrå och mjukvaruutvecklare, på sikt kommer att få svårt att kombinera de två rollerna.
”De säger idag att de är redovisningsbyråer, men jag tror att de kommer att välja att bli mjukvaruutvecklare”, säger Erik Emilsson och tar ett par exempel ur historien.
”Hogias grundare Bert-Inge Hogsved var från början redovisningskonsult. Han skapade ett eget bokföringsprogram i Basic. Vad är Hogia idag? Ett mjukvaruföretag. Ett annat exempel är Visma. De hade Visma Services, men sålde det som idag heter Azets. Jag tror att det är jättesvårt att bygga ett företag som gör både och”, säger Emilsson.
Men målet för outsourcingföretag och bolag som utvecklar automatiseringstjänster måste väl vara att kunden ska klara sig utan någon som tolkar rapporterna?
”Det kommer att finnas de som klarar sig utan analytiker. Idag finns företag som sköter redovisningen själva, de kommer att klara sig även i en automatiserad framtid. Men många vill och kommer även i framtiden att vilja ha någon som hjälper dem att tolka och förstå siffrorna. Min tro är att 95 procent av företagen kommer att behålla sin redovisningskonsult, även efter automatiseringen”, säger Erik Emilsson.
Dessutom tror Emilsson att redovisningskonsulter och revisorer som hjälper sina kunder att ta automatiseringssprånget många gånger får extra engångsintäkter i själva övergången till de automatiserade systemen. Det kan handla om att hjälpa kunden att välja systemleverantör, men kanske också att kalibrera systemen.
”När ett mindre företag går över från manuell till digital bokföring är uppstartkostnaden kanske 5000 kronor för att få över redovisningen till ett nytt system. Att ställa om från digital till automatiserad redovisning kostar kanske 30 000-40 000 kronor. Varenda millimeter måste struktureras, annars kommer roboten att göra fel”, säger Erik Emilsson.
Han är inte orolig för att timarvodet för kvalificerad rådgivning kommer att pressas på samma sätt som skett för lågkvalificerade redovisningstjänster.
”Det som inte går att automatisera, kommer tvärtom att få ett uppsving. Det är litet som i musikindustrin. Visst är det tufft för många aktörer när artisterna inte längre kan sälja album. Men då tjänar de istället mer pengar än tidigare på konserter”, säger Erik Emilsson.
Emilssons råd till byråer som vill hjälpa kunden att automatisera
-
Närma dig automatiseringsföretagen och lär dig hur tjänsterna fungerar.
-
Förstå vilka verksamheter som funkar att automatisera idag och vilka som bör vänta. ”Idag måste man underkasta sig väldigt många begränsningar. Det är exempelvis svårt att automatisera ett lagersystem, och kopplingar till kassaregister fungerar oftast inte.”
-
Automatisera byråns processer om du inte redan gjort det. ”För exempelvis konsultföretag och finansiella företag skulle jag vilja säga att automatisering många gånger fungerar idag.”