Fler ingenjörer till byrån

Deloitte och PwC tar plats på KTH:s jobbmässa.

Denna vecka går arbetsmarknadsdagarna Armada av stapeln på teknikhögskolan KTH i Stockholm. Över 180 bolag är på plats för att locka till sig framtidens ingenjörer. Och nu har tekniktunga bolag som ABB och Ericsson konkurrens av både Deloitte Digital/Mobiento och PwC Advisory om studenternas uppmärksamhet.

”Digitaliseringen gör att Armada och studenterna som besöker mässan har blivit allt mer relevanta även för ett företag som PWC. Sedan vet vi att vi kommer att få träffa ambitiösa och drivna studenter när vi kommer till KTH”, säger Johan Strid, junior analytiker på PwC, till Ny Teknik.

Allt fler tekniker och naturvetare anställs hos de konsultföretag som brukar kallas revisionsbyråer. Tidningen Business Insider skrev nyligen om hur EY på bara tio åt byggt upp en it-relaterad verksamhet som omsätter miljardbelopp i dollar. Enligt Jeff Liu, toppchef på EY med sektoransvar för Transaction Advisory Services och för EY:s tekniksamarbete med GE – Industrial Internet Alliance, står digital verksamhet för nära hälften av EY:s intäkter, oklart om det är de amerikanska eller globala intäkterna som avses. Han uppger att den digitala verksamheten inom EY har gjort 26 förvärv och ingått sju nya samarbetsavtal bara i år inom allt från it-konsultande till ren mjukvaruutveckling.

armada3-625x416
Välbesökta montrar på Armada. Foton: KTH. Gäller även foto på förstasidan.

Även i Sverige drar revisionsbranschen allt mer åt it-hållet. Här i Revisionsvärlden beskrev Deloittes HR-chef Anna Pontén nyligen hur var femte person som rekryteras direkt från högskolan idag har annan utbildningsbakgrund än ekonomi, bland annat ingenjörer och systemvetare som behövs till rådgivningsdelar som Risk Advisory och Business Process Solutions.

Frågan är dock hur attraktiva ”revisionsbyråerna” är för KTH-studenterna som besöker Armada. Enligt Ny Teknik drömmer många av mässdeltagarna om att arbeta på små riskkapitalstinna startup-företag.

”Jag har noll intresse av jobbat åt ett etablerat företag efter examen. Det tar ofta alldeles för lång tid att få testa nya idéer inom större organisationer”, säger KTH-studenten Daniel Cassel till tidningen.

Martin Hammarström

[email protected]