”Ingen advokatbyrå i världen kan mäta sig med the big four”

Delade meningar om konkurrens mellan revisions- och advokatbyråer.

Per Magnusson

Revisionsbyråerna har bättre förutsättningar än någonsin tidigare att konkurrera med advokatbyråer när det gäller affärsjuridik. Det säger Per Magnusson, som driver advokatbyrå i eget namn, till juristtidningen Legally Yours, LY. Han tror att revisionsbyråerna är vassare nu än på 1990-talet, då flera revisionsbyråerna försökte ta sig in på affärsjuridikmarknaden, men delvis misslyckades.

”Jag tror att de har lärt sig läxan från förra gången. De har helt andra muskler för att bygga struktur. Ingen advokatbyrå i världen kan mäta sig med the big four. De har så starka varumärken att de inte behöver koppla ihop detta med den övriga verksamheten”, säger Per Magnusson till tidningen.

Han tror att advokaterna måste tänka igenom sin affärsmodell för att kunna stå emot trycket från bland annat revisionsbyråerna.

”Advokatbyråer lever i en isolerad silo, man måste i högre grad samarbeta med aktörer inom andra branscher och bygga gemensamma plattformar. Vi ser nu att större byråer börjar med just detta, i olika tekniksamarbeten”, säger Per Magnusson till LY.

Revisionsvärlden skrev nyligen om att PwC kammade hem förstaplatsen i undersökningen Transaktionsbarometern. Det är en enkät bland bolagsjurister och andra inköpare av juridiska tjänster, frågan gäller vilken revisionsbyrå eller skattekonsult man helst skulle anlita i samband med en transaktion.

Johan Sjöqvist

”Vi är naturligtvis jätteglada för förstaplatsen. Vi har arbetat väldigt hårt med att bygga upp ett stort och kompetent team för att kunna hjälpa våra kunder ännu bättre. Det här känns som ett perfekt kvitto på att vi är på rätt väg”, säger Johan Sjöqvist, ansvarig för M&A för PwC Tax & Legal Services, till LY. Han vill tona ned konkurrensen mellan revisions- och advokatbyråer och talar hellre om samarbetet.

”Vår bild är snarare att vi arbetar tillsammans med många olika typer av samarbetspartners i transaktioner. Jag är övertygad om att vi kan lära mycket av varandra”, säger Johan Sjöqvist diplomatiskt till juristtidningen, men han tillstår att den utökade satsningen på affärsjuridik inom PwC Legal skapas viss konkurrens.

Även EY expanderar inom affärsjuridik och deras juristbyrå EY Law, med vd Paula Hogéus, omsatte senaste räkenskapsåret 58 Mkr, nästan en fördubbling från året innan.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se