Hon stöttar kunder genom tävlingar på Instagram

Redovisningsbyrån Numbers by lönnmo i Nyköping hjälper kunder i kris genom närvaro i sociala medier.

Medarbetare på House of Beauty

”Vi vill stötta kunder som har det tufft nu. I den första tävlingen lottar vi ut ett presentkort på House of Beauty, en skönhetssalong här i Nyköping. Vi kommer också att lotta ut en övernattning på ett hotell och tio matlådor från ett lokalt cateringföretag”, säger vd:n och grundaren Lotta Lönnmo till Revisionsvärlden.

Är det ni som administrerar tävlingarna?

”Absolut, vi köper in priserna och lägger ut tävlingarna på Instagram och Facebook. Vi har fått en hel del likes, men detta handlar inte om marknadsföring. Snarare om att göra vad vi kan för att hjälpa kunderna att överleva. Det började med att jag själv kände att jag ville stötta lokala företag här i Nyköping genom att köpa något. Nu skalar vi upp detta och agerar som byrå. Förhoppningen är att andra ska ta efter”, säger Lotta Lönnmo.

Har era kunder drabbats hårt av coronakrisen?

”Vi gjorde nyligen en riskanalys som visar att 20 procent av kunderna ligger i akut riskzon om detta fortsätter. Men våra kunder är riktiga kämpar!”

Kan du ge något exempel?

”Vi har en kund som jobbar med mat och dryck på Friends Arena. De har ju inga intäkter alls just nu. Där har vi sagt att de pengar byrån sparar på regeringens sänkta arbetsgivaravgifter delvis ska användas för att kraftigt subventionera den krisrådgivning vi just nu ger dem, och andra kunder.”

Lotta Lönnmo

Hur går era egna affärer?

”Det känns litet orättvist, för just nu har vi mer att göra än någonsin. Samtidigt kommer krisen att påverka oss. Hittills i år har vi vuxit, men just nu känns det som att vi ska vara nöjda om vi kommer ur det här året med oförändrade marginaler.”

Ni är åtta medarbetare på byrån. Är alla friska och krya?

”Ja, hittills har vi lyckats hålla oss friska. Vi har tagit fram en policy som innebär att självklart ska man vara hemma om man känner sig det minsta sjuk, och man ska arbeta hemifrån om någon i familjen blir sjuk.”

Hur många är på kontoret idag?

”Idag tror jag att alla är på kontoret utom jag. Nu i kristider, när vi måste samarbeta mycket för att stötta kunder, är det en trygghet att kunna vara på kontoret. Vi arbetar nästintill helt digitalt, så om situationen kommer att vi inte kan träffa våra kunder fysiskt, eller måste arbeta hemifrån är vi helt förberedda”

Du har drivit den egna byrån Numbers by lönnmo i snart sju år, efter att tidigare ha arbetat bland annat på LRF Konsult. Blir detta din första lågkonjunktur som egenföretagare?

”Det är risk för det. Jag är tacksam för att detta inte hände när byrån var nystartad. Nu känns det som att vi har förutsättningar att klara en svacka.”

Branschen Klarar Corona är en artikelserie om hur Sveriges redovisnings- och revisionsbyråer tacklar coronakrisen och konjunkturavmattningen. Artiklarna i serien är upplåsta och fritt tillgängliga för alla tack vare stöd från Wolters Kluwer och NVR, Sveriges ledande aktiebok online, Bolagsstiftarna och Forma Bolagsjuridik

  

Partnerföretag eller -organisationer har inget inflytande över artiklarnas innehåll. Har din byrå vidtagit särskilda åtgärder eller gjort något för drabbade kunder? Tipsa oss! Läs mer om Branschen Klarar Corona och hitta fler artiklar i serien här.

Martin Hammarström

[email protected]