Anonymt miljardbud på affärssystem drogs snabbt tillbaka

Mjukvaruföretaget 24SevenOffice, som utmanar bland andra Fortnox och Visma på den svenska marknaden för redovisningssystem, har mottagit ett “indikativt förvärvserbjudande” på motsvarande cirka 1,1 miljarder kronor för hela bolaget. Det skrev bolaget i pressmeddelande på tisdagen.

Erbjudandet kom från en anonym budgivare. Denne uppgavs vara noterad, verka inom samma bransch och skulle vid en eventuell affär betala med nyemitterade aktier värda 19,90 kronor, vilket skulle motsvara en budpremie på 44,7 procent jämfört med måndagens kurs. 24SevenOffices aktie handlas på Spotlight Stock Market.

“Erbjudandet har ett antal reservationer och kan därför inte av styrelsen betraktas som ett ovillkorat erbjudande. Styrelsen vill samtidigt påpeka att budet är för lågt för att styrelsen skulle rekommendera en försäljning om ersättningen bestod av likvida medel”, skrev 24SevenOffice i ett pressmeddelande.

Samma dag kom ett nytt pressmeddelande om att det “indikativa förvärvserbjudandet” dragits tillbaka. Orsaken tycks ha varit kommunikationen kring budet. Den anonyma budgivaren ville inte offentliggöra budet med mindre än att huvudägaren accepterat, men 24Sevenoffice ansåg att det var nödvändigt att meddela marknaden.

En av anledningarna till det var att största ägaren i 24Sevenoffice-ägaren R-Venture förhandlade om att köpa tillbaka egna aktier i R-Venture kontant eller i kombination med aktier i 24Sevenoffice. Processen ansågs omöjlig att genomföra utan ett offentliggörande eftersom styrelseordförande i 24Sevenoffice också är styrelseordförande i R-Venture. Detta med hänsyn till insiderproblematik.

Bolaget tycks inte gräma sig åt att budet snabbt drogs tillbaka.

“Vi fokuserar på det vi gör varje dag för att fortsätta den goda utvecklingen vi har och lägger inte energi på att tänka på orsaken till det”, säger 24Sevenofficen vd Ståle Risa till Finwire.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se