Han tar över på EY

Tillträdande vd Jesper Nilsson vill få unga talanger att stanna och utvecklas inom byrån.

jesper-nilsson_mellan
Jesper Nilsson

Auktoriserade revisorn Jesper Nilsson blir ny vd för EY och tillträder efter årsstämman den 16 november. Hamish Mabon, som varit vd sedan 2015, återgår till en roll där han fokuserar helt på EY:s revisionskunder. Det framgår av ett pressmeddelande.

Jesper Nilsson lyfter fram tre saker han vill arbeta med som vd:

“Vi har varit oerhört framgångsrika inom revision. Där vill jag utveckla vår affär ytterligare och positionera oss inför de kommande reglerna om byrårotation. Sedan är det viktigt att EY och hela branschen är attraktiv för nästa generations revisorer så att de unga stannar och utvecklas. För det tredje vill jag accelerera utvecklingen mot nya digitala arbetssätt. Här har vi kommit en bit, men det finns mycket kvar att göra. Revision är en mycket konservativ bransch”, säger Jesper Nilsson till Revisionsvärlden.

Den höga personalomsättningen är ett problem inte minst på större byråer. Revisionsvärlden skrev så sent som förra veckan om kampen om nyutexaminerade studenter och om byråernas rekryteringsplaner.

Jesper Nilsson började på EY redan 1990, hade ett mellanspel på Skandiabanken men återvände till byrån 2003. Nilsson ansvarar idag för EY:s revisionsverksamhet i Stockholms- och Göteborgsregionerna, men han sitter varken i den nordiska ledningsgruppen eller i den svenska styrelsen. Bland hans revisionsklienter märks Handelsbanken, Alecta, Creades och FOREX Bank. I rollen som vd kommer Jesper Nilsson att rapportera till den svenska styrelsen och han kommer även att fokusera mycket av sitt fortsatta arbete på EY:s revisionskunder.

EY fortsätter med ett uppdelat ledarskap där Jesper Nilsson ansvarar för revisionsaffären och Lars Weigl, som har titeln Sverigechef, sitter kvar med det övergripande ansvaret för EY:s konsultverksamhet med affärsområdena Advisory, TAS och Tax. Weigl är också Deputy Regional Managing Partner i EY:s nordiska organisation och medlem i den nordiska ledningsgruppen. Enligt pressmeddelandet kommer styrelseordföranden Jonas Svensson att vara extern talesperson för EY i Sverige, en roll Mabon har idag.

“Jag kommer inte att vara osynlig men Jonas kommer nog att synas mer än idag”, säger Jesper Nilsson.

Till EY:s årsstämma föreslås även förändringar i Ernst & Young AB:s styrelse. Hamish Mabon och Stefan Persson, tidigare COO för EY Nordics, ersätts med de nya medlemmarna Helena Robertsson och Åsa Lundvall. Helena Robertsson är skattechef och värvades från KPMG så sent som 2014. Åsa Lundvall är en erfaren revisor som gör comeback i styrelsen. Hon var styrelseledamot under en period för 4-5 år sedan. Med ommöbleringen ändras könsfördelningen i styrelsen drastiskt.

Är det på grund av ditt kön du inte får sitta i styrelsen?

“Nej, jag ser governance-skäl till  detta. Det är en fördel om jag som vd rapporterar till styrelsen, utan att vara ledamot”, säger Jesper Nilsson.

Martin Hammarström

[email protected]