Han ökar ägandet i Wint och Mr Shoebox

Collector Ventures säljs till riskkapitalbolaget NFT Ventures för 330 miljoner kronor.

Pär Roosvall. Foto: T Björkgren

Nischbanken Collector, med storägaren Erik Selin, avyttrar hela sin riskkapitalportfölj Collector Ventures till riskkapitalbolaget NFT Ventures, med vd:n och delägaren Pär Roosvall. Priset blir 330 miljoner kronor på skuldfri basis, enligt ett pressmeddelande.

Collector startade Collector Ventures tillsammans med NFT Venture 2016 så affären innebär att medgrundaren NFT blir ensam ägare till bolagsportföljen.

Det var i början av året som Collector berättade att venture-bolaget skulle säljas. I portföljen ingår andelar i ett 20 tal startupbolag, flera av dessa verkar inom redovisning och fintech:

  • 24SevenFinans, en fakturaköpstjänst som är integrerad i affärssystemet 24SevenOffice.
  • Capcito, som automatiserar lån och finansiering till företag.
  • Redovisningstjänsterna Wint och Mr Shoebox.
  • Fintechbolaget Roaring.io, verksamt inom kunddatahantering.

I dessa bolag ökar alltså NFT Venture sina ägarandelar genom affären. Men de två riskkapitalportföljerna är inte identiska. NFT Venture har en rad portföljbolag som inte återfinns hos Collector Ventures, bland annat Avtal24, en digital juridisk tjänst som även har Ludvig & Co i ägarlistan och Slipp, ett franchisekoncept för redovisningsbyråer.

Collector Ventures-transaktionen ska genomföras under det första kvartalet 2021 och är villkorad av godkännande från Finansinspektionen.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *