Gemensamt revisionsansvar av brittiska börsjättar inte möjligt

Förslaget om delad revision av Storbritanniens största börsnoterade bolag möts av skepsis av tillsynsmyndigheten FRCs chef Jon Thompson. Det framgår av en artikel i AccountancyAge. “Det saknar tillräckligt stöd från aktieägarna”, säger han till branschsajten.

Förslaget om ett gemensamt revisionsansvar är en av två viktiga punkter från i mars av den brittiska regeringen som Revisionsvärlden tidigare rapporterat om.

Förutom viljan att operativt dela upp revisions- och rådgivningen helt kom förslaget om delat revisionsansvar (två byråer som delar ansvaret, managed shared audit) av bolag som ingår i börsindexet FTSE350.

Vad gäller den första punkten så har byråerna redan börjat sära mera på revision och rådgivning. Vad gäller punkten om delat revisionsansvar menar FRC-chefen att förslaget kan bli svårt att genomföra i praktiken. Istället välkomnas ett alternativ om att begränsa de fyra största revisionsjättarnas marknadsandel när det gäller FTSE350-bolagen, uppger Thomson.

Baktanken med förslaget är att luckra upp big fours oligopol inom storbolagsrevision och bereda plats för andra stora revisionsnätverk som BDO, Grant Thornton och Mazars.

Finwire

[email protected]