Fyra åtalas i Fortnox-härvan

Fyra personer, bland annat huvudägaren Olof Hallrup, åtalas för insiderbrott i Fortnox, som gör ekonomisystem. Enligt åklagaren Thomas Langroth vid Ekobrottsmyndigheten ska huvudägaren “föranlett” en medåtalad att köpa aktier i bolaget för drygt en miljon kronor den 11 mars 2016.

Ett par dagar senare kom beskedet om ett bud på 1,4 miljarder kronor från en norsk konkurrent, Visma. Vinsten genom affären ska ha varit drygt 370 000 kronor, skriver Smålandsposten.

“Insiderbrott är erfarenhetsmässigt mycket svåra att bevisa, men i detta fall är bevisningen stark och tillräcklig för att väcka åtal”, säger Thomas Langrot, chefsåklagare på Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare i ett pressmeddelande.

En av de åtalade erkänner brott av normalgraden, Hallrup och de övriga förnekar brott. I slutet av oktober häktades Fortnox storägare och styrelseledamot Olof Hallrup på sannolika skäl misstänkt för grovt insiderbrott, nu är han alltså åtalad. Olof Hallrups namn fanns inte med i insiderutredningen när polisen slog till mot de tre övriga männen den 24 oktober. Han blev misstänkt efter polisförhör.

”Det är helt riktigt. Han (Olof Hallrup) fanns inte som misstänkt från början”, bekräftar åklagare Thomas Langrot för Smålandsposten.
Det var i det första längre förhöret den 24 oktober som en av de åtalade berättade att han fått en “köpsignal från en stor ägare vid namn Olof Hallrup”.
Själv nekar Olof Hallrup bestämt till alla anklagelser om grovt insiderbrott. Han säger att det är många som frågar om Fortnox, men att det enda han kan ha sagt är att han tror på bolaget.
“Olof utesluter inte att han skulle kunna vara “en pusselbit”, bland andra rykten. En liten signal kan vara en utlösande faktor”, står det i polisförhöret.
I en promemoria som Smålandsposten läst skriver en av polisens utredare vad Växjöföretagaren sa på väg upp till arresten.
“Hur kan Olof vara så dum och berätta om uppköpet och tro att jag inte skulle handla på informationen?, jag kan inte förstå det”.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se