Framgång för PwC i Panaxiamål

Volkswagen ska betala PwC:s advokatkostnader på 660 000 kronor plus ränta.

Svea Hovrätt

PwC vinner en tvist i hovrätten mot fordonsjätten Volkswagens dotterbolag Volkswagen Finans. Volkswagens krav på 36,6 miljoner kronor i skadestånd efter Panaxia-härvan ogillas.

Bakgrunden till tvisten är att Volkswagen Finans drabbades i kollapsen av värdetransportbolaget Panaxia, där PwC var revisor. Panaxia tvingades i konkurs i september 2012 och det framkom då att bolaget använt sina kunders pengar för att hålla bolaget flytande. Volkswagen hade ett leasingavtal med Panaxia och förlorade 36,6 miljoner kronor i konkursen, pengar man sedan krävde av PwC. Finansbolaget anser att PwC i egenskap av i egenskap av Panaxias revisionsbyrå borde upptäckt röran i bolaget, att koncernen var på obestånd redan sommaren 2010 och att bolagen i gruppen hade förbrukat sina egna kapital vid utgången av år 2010. Volkswagen försökte få draghjälp av att Panaxias påskrivande revisor varnades av Revisorsnämnden i slutet av 2015 för att ha frångått god redovisningssed vad gällde Panaxias årsredovisningar för 2010 och 2011.

I Stockholms tingsrätt vann Volkswagen Finans krav dock inte gehör och nu har PwC vunnit även i Svea Hovrätt.

”Den omständigheten att (revisorn) inte tillräckligt dokumenterat sina överväganden har uppenbarligen inte påverkat vare sig årsredovisningens eller revisionsberättelsens utformning och är i sig inte av sådan karaktär att den kan grunda något skadeståndsansvar för PwC i förhållande till Volkswagen Finans”, skriver hovrätten i domen.

Enligt tidningen Balans resonerar hovrättens på samma sätt som Högsta domstolen gjorde i det så kallade BDO-målet 2014. Där klargjordes att revisorernas skadeståndsansvar är begränsat och att grundläggande skadeståndsrättsliga principer gäller.

Volkswagen åläggs därför att betala PwC:s rättegångskostnader, 660 000 kronor plus ränta.

I november förra året ingick PwC en förlikning i en annan Panaxia-relaterad tvist med ett 50-tal handelsföretag, se tidigare artikel. Pikant i sammanhanget är att PwC reviderar Volkswagenkoncernen, inklusive Volkswagen Finans.

Volkswagen Finans advokat säger till Revisionsvärlden att de ännu inte beslutat om de ska försöka överklaga hovrättens dom till Högsta Domstolen.

 

Fotnot: Hovrättsdomen har målnummer T 6942-16.

 

 

Martin Hammarström

[email protected]