Fortnox vill bygga digital brevlåda

"Stor fördel för både företag och redovisningsbyråer".

Programvarubolaget Fortnox har lämnat in ansökan om digital företagsbrevlåda till myndigheten för digital förvaltning (DIGG). Planer är att Fortnox kunder ska välja att få deklaration, skatteunderlag och olika myndighetsbesked direkt in i sitt ekonomisystem. Fortnox vill ta upp kampen med bland annat Kivra och uppger att antalet digitala företagsbrevlådor i landet skulle trefaldigas, om alla kunder ansluter sig.

Den digitala brevlådan ska samla all post från myndigheter och andra offentliga aktörer som innehåller underlag för bokföringen. Den ska ersätta arbetet med inmatning av underlagen och kan kopplas ihop med AI-tjänster för att automatisera, tolka och ge bokföringsförslag. Fortnox hoppas att brevlådan ska vara smidig även för exempelvis redovisningsbyråer.

“När vi låter en AI flytta in i företagets brevlåda går vi från att mottagaren tömmer brevlådan och hanterar innehållet till att flödet sköts automatiskt. Posten blir kategoriserad, strukturerad och hanterad direkt inne i systemet. Allt hamnar på rätt ställe. Det är en digital brevlåda som gör skillnad på riktigt! Att vi kopplar ihop oss tätare med svenska myndigheter är en stor fördel för både företag och redovisningsbyråer”, säger Svante Erwing, produktområdeschef på Fortnox.

Behandlingen av ansökan hos DIGG beräknas bli klar innan sommaren. Om bolaget får ett positivt besked kommer tjänsten att lanseras stegvis under andra halvan av 2021.

Martin Hammarström

[email protected]