Fortnox testar automatiserad lönetjänst

Fortnox har tagit fram en helautomatiserad funktion för löneutbetalning för enmansföretag. Från och med februari testas den i pilotskala, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

”Det kan tyckas som ett litet steg i sig, men det är en pusselbit i en mycket större bild. Nu kommer de stora positiva effekterna av de investeringar på digitaliseringsområdet som har gjorts, till användarna”, säger Jesper Svensson, utvecklingschef på Fortnox.

Fortnox skriver att de “veterligen” skapat den första funktionen i sitt slag på marknaden, men redovinsningstjänsten PE Accounting, som utvecklat en egen redovisningsmjukvara, uppger att de haft automatiserad lön sedan 2011 för både små och stora företag.

“Idag skickar vi i PE in kontrolluppgifter, mailar lönespecifikationer, reglerar semesterskulder och uppdaterar rapporter med ett musklick. Det är verkligen ingen testpilot utan används av fler än 700 företag och 20.000 användare”, skriver PE Accounting till Revisionsvärlden.

Löneutbetalning kräver ofta flera manuella steg: att räkna ut hur stor andel skatt som betalas, skicka in arbetsgivardeklaration till Skatteverket, genomföra och bokföra betalningen etc. Nu ska alltså företagen sköta hela processen med ett klick.

”Det här sparar väldigt mycket tid för Sveriges entreprenörer, som nu kan sköta hela löneutbetalningsprocessen från sin mobil. Du behöver bestämma hur mycket lön du vill ta ut före eller efter skatt, och ange ditt bankkonto. Sedan finns pengarna på kontot, säger Malin Sköld, produktägare för Lön på Fortnox.

Funktionen möjliggörs genom att Fortnox använder de APIer som finns till Skatteverket och bankerna för att hämta och skicka information.

Under våren kommer fler pilotkunder att få tillgång till funktionen, som ska förbättras löpande. När pilottesterna är genomförda, kommer funktionen att släppas som del i det ordinarie utbudet. Planen är att det ska ske under hösten.

Martin Hammarström

[email protected]