Forensic Risk Alliance får Swedbanks utredningsuppdrag

Tar prestigegranskningen framför näsan på EY.

Derek Patterson

Det blir den brittiska granskningsspecialisten Forensic Risk Alliance (FRA) som får prestigeuppdraget att snabbutreda uppgifterna om misstänkt penningtvätt i Swedbank.

I torsdags i förra veckan offentliggjordes att Swedbank anlitat EY för granskningen. I fredags blev valet av EY dock ifrågasatt, se tidigare artikel. Det handlar om att EY under en period reviderade Danske Bank, vars penningtvättsskandal är kopplad till Swedbanks. Enligt Affärsvärlden har Danske Bank i en intern rapport skrivit att det kan “ha skett en överträdelse av penningtvättslagen och revisionslagen i samband med bankens externa revision”.

Det fick Aktiespararna att kritisera valet av EY som granskare.

“Det var ogenomtänkt av Swedbank att välja någon som granskas”, sa Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, till Affärsvärlden.

På tisdagen meddelade Swedbank att utredningsuppdraget istället går till den internationella nischfirman Forensic Risk Alliance, grundad av britter och amerikaner och med kontor i bland annat London och Washington DC. Enligt webbplatsen finns även ett kontor i Helsingfors.

”Swedbank vill säkerställa att den externa granskningen uppfyller högt ställda krav och har idag beslutat att ersätta EY med Forensic Risk Alliance (FRA) för att utföra granskningen. FRA kommer att presentera utredningen till vd och Swedbanks styrelse innan årsstämman som hålls 28 mars 2019”, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Londonbaserade Derek Patterson är ansvarig för nordiska kunder på FRA. Han har tidigare bland annat utrett Telias mutor i Uzbekistan.

 

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se