Tommy Eklund

Hastigt vd-skifte på Fortnox

Tommy Eklund

Styrelsen i mjukvaruföretaget Fortnox har utsett Tommy Eklund till ny vd. Nuvarande chefen Nils Carlsson kommer att lämna vd-posten redan vid årsskiftet 2019/2020. Eklund kommer att ta över som vd under första halvåret 2020, enligt ett pressmeddelande. (Uppdatering: Den 19 dec meddelade Fortnox att Tommy Eklund kommer att tillträda sin tjänst redan den 1 januari 2020.) Under mellantiden kommer bolagets CFO Roger Hartelius att vara tillförordnad vd.

Tommy Eklund kommer närmast från en tjänst som vd på det Växjöbaserade Edtech-företaget IST Group. Han har tidigare haft flera ledande positioner inom försvars- och säkerhetsföretaget Saab.

Ny strategi med större fokus på teknikutveckling ligger bakom vd- bytet i Fortnox där Nils Carlsson lämnar posten vid årsskiftet efter tre framgångsrika år.

“Nils har tre rekordår bakom sig och de flesta bolag byter strategi när det går dåligt, men vi tänkte att vi skulle pröva en annan variant och byta strategi när det går som bäst”, säger Fortnox styrelseordförande Trond Dale till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt Trond Dale ska bolaget fokusera mer på den tekniska utvecklingen av produkterna.

Nils Carlsson

“Nils har lagt all sin vikt på det han är specialist på, som är kommersialisering, sälj och tillväxt. Nu har vi sett över hur vi ska kunna lägga mer vikt på teknologi de kommande åren och har hittat en ny vd som är mer teknisk”, säger Trond Dale till Direkt.

Exakt när Tommy Eklund kan tillträda som vd på Fortnox är ännu inte klart, men han kommer inte att vara på plats innan årsskiftet när Nils Carlsson lämnar. Att Nils Carlsson tillåts gå före efterträdarens tillträde beskrivs som en ”bra kompromiss”, då Carlsson har ”en del andra spännande saker han gör”. Ordföranden vill även att Nils Carlsson behåller sin nuvarande plats i styrelsen.
Aktiemarknaden reagerade initialt negativt på nyheten om vd-bytet på Fortnox.