Kyriakos Mitsotakis

McKinsey-alumn blir grekisk premiärminister

Greklands nya premiärminister, den tidigare bankmannen och konsulten Kyriakos Mitsotakis, blir den första McKinsey-alumnen att leda ett land, rapporterar nättidningen Consultancy.

Kyriakos Mitsotakis som är 51 år gammal leder högerpartiet New Democracy Party. Han tillträdde i somras med en överlägsen seger i valet där partiet fick 158 av 300 platser i det grekiska parlamentet.

Kyriakos Mitsotakis har studerat på de anrika amerikanska universiteten Harvard och Stanford och inledde sin karriär som analytiker på storbanken Chase Bank i London. Därefter arbetade han på McKinsey i London i två år. De senaste 20 åren har han främst ägnat sig åt politiken.

Enligt Consultancy finns tidigare McKinsey-anställda höga offentliga ämbeten i en rad länder. William Hague, tidigare utrikesminister för Storbritannien och Bjarne Corydon, tidigare finansminister i Danmark, är två McKinsey-alumner. Mitsotakis ska dock vara den första från konsultjätten som blir premiärminister.

Här i Sverige var jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) under några år i början av 2010-talet konsult på EY i Stockholm.