EY ifrågasatt som granskare åt Swedbank

Ska rapportera till Swedbanks styrelse före årsstämman den 28 mars.

Birgitte Bonnesen. Foto Swedbank.

EY ska snabbutreda uppgifterna om penningtvätt i Baltikum som presenterades i Uppdrag Granskning tidigare i veckan. Enligt programmet ska minst 40 miljarder kronor ha slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum. EY kommer att presentera utredningen för vd och Swedbanks styrelse före årsstämman som hålls 28 mars 2019. Därefter kommer slutsatserna att redovisas för övriga intressenter, heter det i ett pressmeddelande. I första hand ska EY gå igenom material som Swedbank fått ut från SVT. EY kan också begära kompletterande material från Swedbank om byrån finner att så behövs.

Utredningsuppdraget offentliggjordes av Swedbank vid 15-tiden på torsdagen. Mindre än 24 timmar tidigare hade Birgitte Bonnesen avfärdat krav på en oberoende utredning. Trycket från media och från storägarna tycks ha blivit för stort.

”Vi välkomnar bankens beslut att tillsätta en oberoende granskning. Det viktigaste just nu är att det skapas klarhet och att all information kommer fram”, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta, i en kommentar.

EY får jobba snabbt. Före Swedbanks årsstämman 28 mars ska de presentera sin utredning för Swedbanks styrelse. Valet av EY blev dock ifrågasatt på fredagen. Det handlar om att EY under en period reviderade Danske Bank, vars penningtvättsskandal är kopplad till Swedbanks.  Enligt Affärsvärlden har Danske Bank i en intern rapport skrivit att det kan “ha skett en överträdelse av penningtvättslagen och revisionslagen i samband med bankens externa revision.”

Det innebär att den revisionsbyrå som ska granska Swedbanks eventuella inblandning i penningtvätt, själv riskerar att dras in i den relaterade härvan kring Danske. Efter avslöjandet kritiseras Swedbank för valet av oberoende granskare.

“Det blev dubbelfel. Det var ogenomtänkt av Swedbank att välja någon som granskas. Sedan – utifrån det jag vet – anser jag att EY borde ha tackat nej till uppdraget av samma anledning”, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, till Affärsvärlden.

Dessutom pekar tidningen på att Ragnar Gustavii, chef för vd-staben på Swedbank och en av bolagets högsta chefer, fram till 2017 var tung chef på EY.

Läs även kommentaren: Bonnesens framtid i EY-utredarnas händer.

Martin Hammarström

[email protected]