EY och Grant Thornton i uppdrag för rysk-ortodox kyrka

Förra redovisningsbyrån och revisorn sparkade.

Pavel Makarenko

EY och Grant Thornton har anlitats av Nordic Control i Västerås som revisions- respektive redovisningsbyrå i spåren av en serie kritiska artiklar i Vestmanlands Läns Tidning (VLT) om rysk-ortodoxa kyrkan i Västerås. I centrum står Pavel Makarenko, präst i den lokala rysk-ortodoxa kyrkan i samma stad och vd för Nordic Control, som har kopplingar till kyrkan. Enligt VLT har bolaget betalat för olika inköp till rysk-ortodoxa församlingen.

Samtidigt skriver tidningen att Skatteverket har underkänt bokföringen flera år i rad och upptaxerat bolaget med mångmiljonbelopp under tiden som Makarenko varit vd.

I spåren av att kyrkan och bolaget hamnat i blåsväder hävdar Makarenko att de har fått felaktig rådgivning. Bolaget har avslutat samarbetena med en tidigare redovisningsbyrå och revisor, och kräver nu skadestånd från dem. Enligt VLT-artiklar agerar bolaget på ett sätt som skulle kunna tyda på att det används för att tvätta svarta pengar. Något som Makarenko tillbakavisar.

Revisionsvärlden har sökt rysk-ortodoxa kyrkan i Västerås med frågor om vem de tidigare anlitade, och vad de menar med att de är anmälda. De svarar heller inte på om det är rimligt att skylla eventuella brister på tidigare redovisningsbyrårer/revisionsbyråer.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se