Medlemsstämma klubbade igenom en ”särskild granskning” av tonsättarorganisationen Stim.
Efter krav från musikskapare kommer det att genomföras en oberoende granskning av tonsättarnas upphovsrättsorganisation Stims fördelning av pengar. Det är genom Stim, som de pengar föreningar och företag betalat in för att få spela musik på offentliga platser, fördelas till olika musikskapare. En grupp medlemmar anser att fördelningen är felaktig, och att vissa fått väldigt lite pengar eller inga pengar alls.
”Det är glädjande för alla upphovspersoner som varit engagerade i det här att det är någonting som inte stämmer när det gäller utbetalningar. Vi vill kunna följa pengarna från musikanvändare med insamling till utbetalning och vi känner att det länge har brustit där”, säger tonsättaren Susanne Wigforss, en av de som drivit frågan, till Sveriges Radio. Hon har bråkat med Stim i flera år och dessutom polisanmält organisationen.
Stims vd, Karsten Dyhrberg Nielsen, kommenterar stämmobeslutet på den egna webbplatsen.
”Stim välkomnar den särskilda granskningen som kommer att påbörjas så snart Bolagsverket utsett en oberoende granskare. Öppenhet och transparens är helt centrala värden för oss. Frågorna om fördelning är komplexa och det är viktigt att alla Stims anslutna förstår varför utbetalningarnas storlek varierar, vad det beror på och hur vi arbetar för en så exakt fördelning som möjligt”, skriver Karsten Dyhrberg Nielsen.
Granskningen diskuterades även vid Stims ordinarie årsstämma den 29 maj men då röstades begäran ned.
Granskningen kommer att göras enligt enligt 8 kap. 17 § EFL, (Lag om ekonomiska föreningar) som enligt Stim innebär att Bolagsverket utser granskare och att denne själv har rätt att avgränsa sitt uppdrag.
De missnöjda tonsättarna vill se Hans Bredberg från Finnhammars revisionsbyrå som granskare. Stims revisor är Anders Malmeby, en av KPMG:s tyngsta revisorer och tidigare ordförande i branschorganisationen FAR.
På fredagen hade ännu ingen begäran om extragranskare kommit in till Bolagsverket.