Ex-revisorn ställer ut sin konst

Catharina Johansson Söderström hittade tillbaka till måleriet – efter nära fyrtio år.

För den unga Catharina Johansson Söderström var teckning och målning en viktig del av livet. Hon kom in på en konstskola men valde att gå ekonomlinjen i stället. Målandet lades åt sidan under nära fyrtio år. Men efter att hon lämnade PwC 2017 hittade hon tillbaka till färgerna. Nu ställer hon ut på Galleri Grip på Kungsholmen i Stockholm.

”Jag målar intuitivt och ägnar var och varannan dag till att utforska och leka med färger, former och verktyg”, säger Catharina Johansson Söderström till Revisionsvärlden.

Johansson Söderström blev auktoriserad revisor och så småningom delägare i PwC. Hon arbetade på flera kontor och kombinerade revisionen med engagemang i olika projekt och chefs- och ledarroller.

Catharina Johansson Söderström

”Det var väldigt givande att arbeta nära företag och företagare. Men innerst inne har jag alltid känt mig i mitt rätta element när jag målat eller tecknat. Det har nog varit min grej”, säger Catharina Johansson Söderström.

Efter avslutade studier på gymnasiet i Hudiksvall ställde hon ut vid två tillfällen. Men hon valde ekonomlinjen framför konstskolan.

”Jag har nog en väldigt praktisk sida också, att jag helt enkelt ville kunna försörja mig. Lyckade verk ville jag behålla själv och de misslyckade fick ingen ens se. Hur skulle jag kunna leva på min konst då?”, frågar hon retoriskt.

Idag kallar sig Catharina för “diversearbetare”: hon arbetar som styrelseledamot, chefscoach, kursledare och har på det sättet skapat utrymme för både måleriet och författande.

”När jag förändrade min livssituation väcktes en annan sida hos mig också, att skriva. Så jag anmälde mig till en skrivarkurs och har gått flera terminer. Planen är att ge ut en novellsamling så småningom. Men först ska jag fokusera på den här konstutställningen”, säger Catharina Johansson Söderström.

Martin Hammarström

[email protected]