”Egentligen har vi inte målet att växa”

Ekonomikollen i Umeå växer med kunderna.

Ekonomikollenm till höger Hanna Wiik. Foto – Sandra Lundberg LupinFoto.

Ekonomikollen i Umeå är Årets tillväxtbyrå 2021 i Västerbottens län. Revisionsvärlden ringde upp grundaren Hanna Wiik.

Ni har vuxit snabbt, i fjol ökade omsättningen med 50 procent till 2,7 Mkr. Vad ligger bakom tillväxten?

”Vi har kunnat växa med våra kunder. I ett fall började vi med att sköta redovisningen för ett lokalt kontor i Umeå. Sedan fick vi fler uppdrag inom samma koncern, som har verksamhet på flera orter i landet”, säger Hanna Wiik.

Vilken inriktning har Ekonomikollen?

”Vi har både mindre och medelstora kunder, framför allt inom bygg, verkstad och åkeribranscherna.”

Varför har ni valt den nischen?

”Vi vill ha uppdrag där vi känner att vi kan göra skillnad. Inom exempelvis bygg hjälper vi ofta kunderna med att införa moderna och effektiva ekonomiverktyg. De mindre kunderna tycker ofta att det är för dyrt att investera i riktiga affärssystem. Då kan vi hjälpa dem att få koll på sina projekt genom tidrapporteringssystemet.”

Hur många är ni på byrån?

”Idag är vi fyra personer men vi söker ytterligare en redovisningskonsult.”

Vill ni fortsätta växa, eller tar ni en paus?

”I år kommer vi att öka och troligen omsätta cirka 4 Mkr. Men egentligen har vi inte målet att växa. Det viktigaste är att göra ett bra jobb gentemot kunden. Bakgrunden till att vi har vuxit är främst att kunderna vill har mer och mer hjälp. Någon gång har kunden vuxit så mycket att de byggt upp en egen ekonomiavdelning, men vi har fått vara kvar. Vi kan göra löner, hoppa in vid sjukdom och finnas kvar som ett bollplank”, säger Hanna Wiik.

Vid sidan av byrån är du en av grundarna till välgörenhetsprojektet Björkarnas Barn. Vad är det?

”Jag tillsammans med min medgrundare Frida Dorsch startade projektet Björkarnas Barn under de första månaderna som pandemin tog fart. Vi såg att det fanns en risk att företag skulle skänka mindre pengar till välgörenhet de närmaste åren i samband med att lönsamheten går ned. Vi ville därför skapa ett lokalt projekt där de flesta företag kan vara med och bidra på sitt sätt. Företag behöver inte skänka pengar utan kan i stället skänka sin tid eller kompetens till projektet som någon annan är villig att betala för. Projektet är icke vinstdrivande och pengarna går till organisationer som tjej- och kvinnojouren, Hjältarnas Hus och till barnfamiljer”, säger Hanna Wiik.

Bakom utmärkelsen Årets tillväxtbyrå står Revisionsvärlden, i år i samarbete med kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén. Priset delas ut länsvis och går till redovisnings- och revisionsbyråer som omsätter minst 2 miljoner kronor, drivs som aktiebolag och har ökat omsättningen tre räkenskapsår i följd. Uttagningen görs av kreditupplysningsföretaget UC.

Martin Hammarström

[email protected]