Den digitala revolutionen handlar om kunskap

Redovisningsbranschen förändras dramatiskt. Det digitala skiftet ligger inte längre i framtiden – det är här.

En studie från branschorganisationen Regnskap Norge visar att 45 procent av de uppgifter som redovisningskonsulten idag utför kommer att ersättas med avancerad teknik inom fyra år. Att många arbetsmoment försvinner som ett resultat av digital utveckling betyder dock inte att redovisningskonsulten kommer att stå utan jobb. Redovisningskonsulten eller revisorn kommer fortfarande att sitta i förarsätet, men med andra nödvändiga och värdeskapande uppgifter. Det handlar om att se teknikens värde, dra nytta av dess möjligheter och anpassa sig till en ny verklighet.

Andelen byråer som hänger på digitaliseringen ökar snabbt, och ett växande antal kan ge kunderna tillgång till ständigt uppdaterad redovisning, automatiserat journalflöde och ett helt molnbaserat system. Vi har kommit en bit i omvandlingsprocessen, men undersökningar från både Sverige och Norge visar att många redovisningsbyråer fortfarande har traditionella lösningar.

Frågan är varför så många fortfarande arbetar med traditionella system, trots uppenbara svårigheter att prismässigt konkurrera med de helt digitala byråerna? Är det en rädsla för att jobben kommer att försvinna som stoppar dem?

Visst, det traditionella bokföringsjobbet försvinner och det måste man anpassa sig till. Men i kölvattnet av denna förändring finns det också nya jobb som är spännande för branschen och kommer att ge enorma möjligheter för dem som verkligen anpassar sig. Jobbet kommer alltmer att handla om att ge ekonomisk rådgivning snarare än manuella uppgifter.

När du ska rusta din byrå för den digitala revolutionen är det viktigt att komma ihåg att den inte bara handlar om artificiell intelligens och teknik. Det handlar också om människorna och affärsmodellen – det som blir företagets DNA. Det handlar om medvetenhet, förståelse och kompetens. De frågor som redovisningsbyråerna måste ställa är hur utvecklingen kommer att påverka relationen med kunden; vari värdet i rådgivningen ligger och hur byrån ska urskilja sig från mängden? Att använda ett molnbaserat system handlar inte längre bara om redovisning – det är mycket mer.

Ståle Risa, vd 24SevenOffice

Under höstens kommer 24SevenOffice och Revisionsvärlden att genomföra en serie event – Cloud Lunch 2018 – där vi tittar vi på hur framtidens byrå kommer se ut, vad detta innebär för affärsmodellen, tjänsteutvecklingen och kundrelationer.

Läs mer om när CloudLunch kommer till din stad och registrera dig idag!

Redaktionen

red@revisionsvarlden.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *