Svettigt för tyska Deloitte när nytt utredningsuppdrag läggs till Volkswagengranskning.
Fordonsjätten Daimler har anlitat Deloitte för att utreda anklagelser om fusk vid utsläppstester. Deloitteutredare finkammar just nu dokument och e-post för att se om det finns bevis för att anställda har installerat mjukvara som syftar till manipulation för att komma under tillåtna utsläppsnivåer. Granskningen sker på vid flera anläggningar och kontor, bland annat vid Daimlers motorutvecklingscentrum i tyska Sindelfingen och på huvudkontoret i Stuttgart. Det rapporterar Reuters och Der Spegel.
Granskningen har initierats efter krav från Justitiedepartementet i USA om att Daimler ska inleda en utredning kring avgasutsläppen för att se om det skett oegentligheter.
Daimler är det senaste företaget att dras in i den så kallade “dieselgate”-skandalen som blossade upp i höstas då det upptäcktes att Volkswagen fuskat med testerna i USA. Volkswagen har sedan dess erkänt fusk med fler än 11 miljoner bilar runt om i världen. Även när det gäller Volkswagen har dieselskandalen gett omfattande utredningsuppdrag för Deloitte, men där leds den externa utredningen av den amerikanska advokatfirman Jones Day. I Volkswagenfallet har 450 personer gått igenom 1 500 hårddiskar. Totalt rör det sig enligt Volkswagen om en datamängd på över 100 terabyte, motsvarande 50 miljoner böcker.