Delat tillväxtpris i Västra Götaland

Wilhelmssons Redovisning och Ekord är båda Årets tillväxtbyrå 2021.

Eva-Lotta Wilhelmsson

Varabaserade Wilhelmssons Redovisning och Ekord i Göteborg delar på priset Årets tillväxtbyrå 2021 i Västra Götalands län. Båda har vuxit med 67 procent det senaste räkenskapsåret, men där tar likheterna slut. Wilhelmssons Redovisning, med grundaren Eva-Lotta Wilhelmsson drev under många år en enmansbyrå med några få kunder, samtidigt som hon var ekonomichef på ett bolag inom laserskärning.

”För drygt tre år sedan valde jag att satsa helt och hållet på min byrå”, säger hon till Revisionsvärlden.

Snart började uppdragen att trilla in.

”Jag började med byrån på heltid i april 2018, på hösten 2018 fick jag ta in en anställd på deltid och fler kunder hittade mig, mycket genom kontakter. Min plan var att inom två år ha två anställda men redan 2019 var vi plötsligt två heltidsanställda och två deltidare.

Eva-Lotta Wilhelmssons filosofi är att ha en kontinuerlig dialog med kunden om hur deras företag går. Kunderna finns i och kring Vara, men även i Göteborg. Hittills har Wilhelmsson utvecklat byrån organiskt, men hon är inte främmande för förvärv.

”Jag vill utveckla verksamheten vidare, kanske genom att förvärva en byrå på annan ort. Det skulle vara värdefullt att få in en revisor i byrån. En sådan breddning skulle lyfta byrån ett steg till”, säger Eva-Lotta Wilhelmsson.

Hon uppger att byrån under innevarade räkenskapsår ökar omsättningen med cirka 25 procent.

”Vi planerar att anställa en till två ytterligare medarbetare under våren”, säger Eva-Lotta Wilhelmsson.

Peter Hagberg

Den andra vinnaren – Ekord – är en betydligt större byrå, med elva medarbetare och en omsättning på över 8 Mkr det senaste offentliggjorda räkenskapsåret.

”Vi fortsätter att växa. I år omsätter vi 10 Mkr, nästa år budgeterar vi 11-12 Mkr och när vi tittar framåt mot 2023 och 2024 siktar vi mot 15 Mkr”, säger Ekords grundare Peter Hagberg.

Han startade karriären på PwC och driver Ekord sedan 2011. Byrån har vuxit stadigt, idag finns kontor i Göteborg, Mölndal och Kungsbacka. År 2020 blev det överlägset starkaste hittills.

”Jag tror att vi fick in 40 nya kunder”, säger Peter Hagberg.

Många av kunderna är olika typer av konsultbolag. Elaine Kristiansen som driver byrån tillsammans med Peter är auktoriserad konsult och den på byrån som har mest erfarenhet mot kunder inom konsultbranschen. Ekord hjälper dem gärna att sätta upp och underhålla system för tidrapportering, projektstyrning och övrig rapportering.

”Rådgivning i gränslandet mellan it- och ekonomi blir allt viktigare för oss. Det ställer stora krav på medarbetarnas digitala kompetens. Redovisningsbranschen kommer inte att förändras förrän vi som arbetar i den förändras”, säger Peter Hagberg.

Han anser att relationen till kunden är viktigast, därför är kommunikation och lyhördhet starka ledord.

“Styrkan ligger i att kombinera kundrelationen med dagens moderna lösningar”, säger Peter Hagberg.

Bakom utmärkelsen Årets tillväxtbyrå står Revisionsvärlden, i år i samarbete med kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén. Priset delas ut länsvis och går till redovisnings- och revisionsbyråer som omsätter minst 2 miljoner kronor, drivs som aktiebolag och har ökat omsättningen tre räkenskapsår i följd. Uttagningen görs av kreditupplysningsföretaget UC.

Martin Hammarström

[email protected]