LRF Konsults vd Katarina Hedström Klarins recept för hur branschen ska behålla unga talanger.
På tisdagen bjöd Revisionsvärlden in till mingel och paneldebatt för att fira att nättidningen varit igång i ett år. Temat för debatten var “Hur får vi talangerna att stanna på byrån?” och panelen bestod av Katarina Hedström Klarin – vd LRF Konsult, Linda Hugod – affärsområdeschef på employer branding-specialisten Careereye, Grant Thorntons vd Anna Johnson samt PwC:s HR-direktör Katarina Roddar.
Varje år anställer revisions- och redovisningsbranschen över 2000 personer, inte minst stora mängder studenter direkt från högskolor och universitet. Nästan lika många slutar. De stora byråerna hör till landets mest attraktiva arbetsgivare för unga ekonomer, ändå är personalomsättning på 15-20 procent inte ovanligt i branschen.
”Om man möts av en traditionell bransch med gamla och tunga strukturer stannar man inte speciellt länge tror jag. Det är inte tillräckligt attraktivt att vara i en sådan organisation i och med det digitala livet vi lever”, säger Grant Thorntons Anna Johnson.
Linda Hugod på Careereye är inne på att vissa söker sig till branschen för att bättra på sitt CV.
”Det är en enormt fin merit. Det är jätteattraktivt eftersom det är så utvecklande och det är en fin språngbräda inför nästa steg”, säger Linda Hugod som är affärsområdeschef på Careereye.
Att det skulle finnas en diskrepans mellan hur arbetet marknadsförs till studenterna och hur det är i verkligheten, tror inte PwC:s HR-direktör Katarina Roddar på som förklaring till talangflykten.
”Att inte vara transparent med hur det är går inte längre, det talar man om för varandra ändå på olika sätt, t.ex. via sociala medier. Istället tror jag att det handlar om att det är en möjlighet att utvecklas, men det ger också en möjlighet att sedan gå till andra företag”, säger hon.
Den yngre generationen sägs i större utsträckning värdesätta ett företags värdegrund och engagemang för hållbarhetsfrågor. Det tror Katarina Hedström Klarin, vd för LRF Konsult, stämmer. Hon tror också de ställer andra krav på ledarskapet än tidigare generationer.
”Man kommer in för att man är engagerad och drivs av värderingar. När man lämnar har något krackelerat, ledarskapet mötte inte upp förväntningarna. Jag tror att den här generationen har behov av en annan typ av återkoppling, de behöver bli sedda på ett annat sätt. När det behovet inte möts söker man sig någon annanstans.”
Se mingelbilderna från festen här.